Geluidshinder Wiltonhaven in De Monitor

10-09-2017 Nieuws Redactie

HILVERSUM - De Monitor, het programma met onderzoeksjournalistiek van KRO-NRCV heeft vanavond Schiedam als plaats van handeling.

De uitzending van zodadelijk gaat over geluidsoverlast, met name die van scheepsmotoren. In de Wiltonhaven, bij Huisman en Damen, liggen deze schepen. De motor of de scheepsgenerator moet blijven draaien om stroom aan boord te hebben voor de bemanning op de schepen, zo is de formele uitleg van rederijen, werven en gemeente Schiedam..

Volgens De Monitor is niet het volume van het geluid een probleem, maar vooral de toonhoogte. Voor geluidsvolumes zijn normen opgesteld die als voorwaarde in een vergunning zijn opgenomen. Maar voor toonhoogte zijn geen normen. Laag(frequent) geluid draagt ver en wordt door de lange golven slecht geabsorbeerd door gebouwen, bomen en andere obstakels. Scheepsmotoren maken dit lage geluid.

De gemeente Schiedam zegt tegenover De Monitor de overlast te kennen. Wethouder Patricia van Aaken zal in de uitzending de visie en inzet van de gemeente verwoorden. Ingrijpen is niet mogelijk, omdat de wet niet voorschrijft hoeveel laagfrequent geluid er mag worden veroorzaakt. De enige remedie is vriendelijk vragen of de rederijen en werven willen meedenken. Tot dusver zonder resultaat.

Een groep bewoners van Schiedam-West is het zat en heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. Deze dient binnenkort. Donderdag een week geleden spraken omwonenden met de redactie van De Monitor. Te zien in de uitzending die om vijf over half elf begint, op NPO2.Gerelateerd