Categorieën

Service

Gefortuneerde Schiedammers draaien met wisselend succes

Gefortuneerde Schiedammers draaien met wisselend succes
Nieuws

Gefortuneerde Schiedammers draaien met wisselend succes

  • Redactie
  • 04-11-2016
  • Nieuws
Gefortuneerde Schiedammers draaien met wisselend succes
SCHIEDAM – De wereld van de zorg en de kosten daarvan, baren Chris Oomen nog wel eens zorgen. Maar over zijn portemonnee hoeft de DSW-directeur geen tel wakker te liggen. Oomen is de best 'presterende' Schiedammer in de nieuwe Quote 500, het overzicht van gefortuneerde Nederlanders.

Die dit jaar jaar duizend miljonairs bij elkaar in een blad brengt. Natuurlijk, Amsterdam telt veel miljonairs, in Rotterdam zijn ze ook te vinden, en natuurlijk in 't Gooi. Maar ook in de twintigste uitgave van de Quote 500 zijn flink wat Schiedammers of ondernemers die groot werden in Schiedam te vinden.

Meest prominent blijft natuurlijk Carel Nolet. Die mag zich zelfs miljardair noemen. Volgens de cijferaars van het zakenblad wist de Schiedamse jeneverondernemer er afgelopen jaar 100 miljoen bij te verdienen. Zijn fortuin groeide zodoende met zo'n zeven procent naar anderhalf miljard euro. Hij moest daarmee wel een paar treetjes terug doen op de rijkenladder: rasondernemer Marcel Boekhoorn streefde hem hard voorbij en zeker Karel van Eerd, die zijn geld verdiende met de Jumbosupermarkten, zag zijn kapitaal fors groeien. Nolet wordt nu evenveel waard geschat – in geld – als Van Eerd en Joop van den Ende en eindigt dit jaar op de tiende plaats in de ranglijst van Quote.

Kommer Damen is geen Schiedammer, maar wel eigenaar van Damen Shipyards, eigenaar van het voormalige Wilton-Fijenoord. Omdat het met de lage olieprijs afgelopen jaar minder ging in de offshore-industrie, schat Quote het vermogen van Damen onveranderd in op 800 miljoen. Daarmee staat hij op plaats 22.

Met stip stijgend is Chris Oomen, in de stad bekend als de 'baas' van DSW. Quote zegt 'fan' van Oomen te zijn, omdat hij nogal eens tegen de haren van de gevestigde belangen in de zorg instrijkt. De DSW-bestuurder stond op een vorige lijst op plaats 52 en wordt nu op 33 gesitueerd. Dat bewerkstelligde hij met zijn belang in Optiver, handelshuis op de beurs. Quote denkt dat Oomen zijn kapitaal wel met zo'n 45 procent kon laten groeien, tot 495 miljoen euro. “Als bestuursvoorzitter van DSW alleen, zou een notering op de lijst simpelweg onmogelijk zijn.”

Minder voor de wind verging het Joop en Henk Roodenburg afgelopen jaar. Hun vermogen slonk, en wel flink, met zo'n twintig procent. Maar goed, na een stijging met bijna 38 procent in 2014 konden de broers wat lijden. Minder tevreden zal met name Joop zijn, dat de man die hem in 2015 opvolde als directeur van Huisman, André Meijer, aan het begin van dit jaar al weer het veld moest ruimen. De broers Roodenburg eindigen in het overzicht op plaats 43, na een 32ste plaats in 2015 en een veertigste in 2014.

Ook als een Schiedams bedrijf staat Facilicom te boek; het hoofdkantoor staat op Vijfsluizen. De 87-jarige Johan Geurts maakte het bedrijf (toen nog Gom) groot en heeft nu dochter Martine en haar man Hans Gennissen aan het roer van het bedrijf staan. De nettowinst van Facilicom pakte volgens Quote niet zo lekker uit, met een daling van 23,4 miljoen in 2014 naar 8,4 miljoen afgelopen jaar. Geurts daalt dan ook van plek 50 naar 59.

Gekend in het Schiedamse is ook Herman Heinsbroek, nog korte tijd minister van Economische Zaken. Hij geniet tegenwoordig AOW, maar dat zal niet de reden zijn dat zijn vermogen met ruim twee procent groeide. Op de lijst daalde Heinsbroek van 80 naar 82.

En wat de denken van David Hart, ondernemer in vastgoed in de Rotterdamse haven. Met de groep naar hem vernoemd, bouwt hij zijn vermogen gestadig uit. Van 160 naar 180 miljoen euro. In een toelichting aan Quote zegt Hart: “Logistiek is booming; ik kan wel zeggen dat we met DHG op tijd zijn ingestapt. DHG zal in de komende twee jaar ongeveer 400.000 vierkante meter aan hoogwaardig logistiek vastgoed realiseren.”

Minder rooskleurig draaide Frans van Seumeren, maar misschien maalt deze daar wel niet om: hij is immers vooral druk met Fc Utrecht, een hobby die veel tijd kost. De man die (zwaar)transporteur Mammoet groot maakte, houdt zijn financiën stabiel, op een vermogen van 120 miljoen. Overigens verkocht Van Seumeren Mammoet al weer tien jaar geleden, en onderneemt hij nu nog via Rolldock. Broers Roderik en Jan zijn maar nauwelijks minder vermogend (Frans staat op 190, Roderik op 205 en Jan op plaats 217).

Omdat Quote de lijst vanwege het tweede decennium van bestaan uitbreidt naar duizend Nederlanders, komen we nu ook iets te weten over Peter Willem Hatenboer. Die staat al tientallen jaren aan het roer van Hatenboer-Water en Hatenboer Neptunes, gevestigd op het oude Gusto-terrein in Schiedam-Zuid. Hij is al de vierde generatie Hatenboer bij het bedrijf dat drinkwater levert aan de scheepvaart en offshore-industrie en systemen voor watermanagement verzorgt. Zijn vermogen wordt geschat op vijftig miljoen euro, waarmee Hatenboer uitkomt als nummer 548 in de lijst.

Drie plaatsen verder staat Michael Kahn. Zijn vader richtte in de jaren 60 Jumbo Shipping op. Dat bedrijf vervoert nog immer zware lasten over de wereldzeeën en organiseert die transporten vanuit het kantoor aan de Havenstraat. Michael Kahn is ook actief met het bedrijf Kahn Offshore. Ook Kahn zou vijftig miljoen euro waard zijn.

Ronduit rampzalig verging het Cees Dirkzwager. Werd zijn vermogen in 2015 nog op 43 miljoen euro geschat, na het faillissement van zijn jeneverbedrijf komt Quote uit op een vermogen van 5 miljoen. En ja, met dat soort bedragen haal je geen Quote 500, en zelfs geen Quote 1000.

Wilt u weten hoe de vlag er bij de rijkste Schiedammers een jaar geleden voor stond, kijk dan hier.