Euroscoop zoekt samenwerking met lokale ondernemers

08-10-2017 Nieuws Redactie

Euroscoop, met elf zalen en 2600 plaatsen, moet een grote regionale trekker worden; de foto's zijn gemaakt op 21 september, dus de zalen en centrale ruimtes zien er nu, en zeker aanstaande woensdag, flink anders uit

SCHIEDAM – Euroscoop opent over drie dagen. Ondernemend Schiedam wacht in spanning af, want zal het filmcomplex een grote trekker voor de stad worden, of haalt de bioscoop juist bezoekers uit het stadscentrum weg?

Groot zeg maar gewoon duizelingwekkend is het aantal verwachte bezoekers van het complex. Euroscoop heeft steeds aangegeven te mikken op 600.000 bezoekers in het eerste jaar. “Maar we rekenen erop daarna meer te gaan doen”, stelt marketingmanager Patricia van Lieshout.

Euroscoop wil dat aantal in huis krijgen met een uitgekiend systeem om doelgroepen te bereiken: van de ukkenpukken tot de ladies en de operaliefhebbers en ouderen. Met film en koffie voor 5,50 op de 'ouderendinsdag' bijvoorbeeld. Met live-muziek in samenwerking met Opera aan de Schie bij vertoningen van opera's. “We zijn daarover in gesprek, het is nog niet rond.”

Voor iedere doelgroep worden programma's ontwikkeld, liefst in samenwerking met lokale ondernemers, zo legt Van Lieshout uit. Komkids neemt het kinderprogramma rond de kinderfilms op zich, tijdens Ladies Night kunnen ondernemers hun producten presenteren. Daar ontstaan mogelijkheden voor ondernemers in het stadshart om zich onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Een half miljoen bezoeken, dat zijn zeker meer dan honderdduizend verschillende mensen. Daaronder veel mensen die Schiedam nu nog op geen enkele manier aan zich weet te binden, wil de marketingmanager maar zeggen. “We gaan ook nadrukkelijk proberen de bezoekers naar het stadscentrum te krijgen.” Met arrangementen in samenwerking met lokale horeca-ondernemers bijvoorbeeld.

Niet dat Euroscoop de cafe's en restaurants rond de Koemarkt en Grote Markt nodig hebben om zijn publiek een compleet avondje uit te bezorgen. Bij de opening aanstaande woensdag zullen de horecavoorzieningen nog beperkt zijn. In eigen huis verkoopt de uitbater uiteraard popcorn en drank. Voor een snelle hap voor of na de film zullen bezoekers terechtkunnen bij horeca-ondernemingen als het Berenrestaurant en Happy Italy en ook een vestiging van Mr. Chow Asian Streetfood, die zich bij de bioscoop zullen vestigen. Maar dat vergt nog wat tijd. Ook de hal met spelletjes die voorzien is en de Glow-golf – een verlicht minigolfspel zijn er bij de opening nog niet.

Dat typeert wel een beetje hoe hard het werken was om de nieuwe bioscoop een beetje binnen de geplande termijnen te realiseren. Bij de aankondiging van de bouw (zie dit artikel ) in het voorjaar vorig jaar, sprak Luc Van De Casseye, eigenaar van Euroscoop, over opening binnen een jaar. Dat is dus anderhalf geworden. Ook al omdat de plannen zijn aangepast. Zo zijn de plannen voor een hotel bij het bioscoopcomplex gesneuveld.

Het is ook dezer dagen nog alle hens aan dek voor de medewerkers van Argos en Remmers Bouw die Schiedams nieuwste aanwinst bouwen. Woensdag is hun D-day, en dan nog zullen ze ook nadien nog het nodige werk te verstouwen hebben.

Maar dan heb je ook wat. De Euroscoop is een project afgeladen met superlatieven. 2600 Stoelen, zeer comfortabele stoelen. Elf zalen, waarvan zaal 7 de grootste is, met ruim vierhonderd stoelen. Zaal 8 is uitgerust met het Dolby Atmossysteem, dat naar verluidt de beste geluidservaring in de bios geeft. De films worden vertoond in 4k-laserprojectie, ook het beste dat momenteel in bioscopenland te krijgen is. In vier zalen zullen 3d-films kunnen worden vertoond. Van De Casseye sprak niet voor niets van een 'vijfsterrenbios'.

De bezoekers krijgen te maken met verschillende innovaties. De stoelen waar zeer hoog over wordt opgegeven – met voldoende beenruimte en geen nekpijnen op rij 1 – zijn op plaats te reserveren.

Laag is dan weer de prijs van een entreekaartje. Toegang tot een normale 'platte' film zal 9,50 kosten. Voor 3d-films komt daar 1,50 bij, aanschaf van een brilletje kost ook 1,50 euro. Euroscoop gaat verder werken met voordeelkaarten , zoals de 'tienstrippenkaart' voor 75 euro.

Belangrijkste ijzer in het vuur in de slag om de consument blijft ook in de woorden van Van Lieshout het gratis parkeren (tot 1 januari aanstaande – daarna één euro voor drie uur) en de sublieme bereikbaarheid, per openbaar vervoer en met de auto. Euroscoop mikt op filmkijkers in een gebied binnen de twintig minuten rijden. Met een ingenieus systeem van verrekening met het bioscoopkaartje wordt overigens vermeden dat de negenhonderd parkeerplaatsen in het complex door forenzen worden gebruikt voor het makkelijk gratis stallen van hun auto.

Als het gaat om het belang van het nieuwe bioscoopcomplex voor Schiedam is uiteraard ook de nieuwe werkgelegenheid van belang. Een honderdtal medewerkers is er nodig om de programmering draaiend te houden, en de horeca bemand. De bioscoopexploitant is op zoek gegaan naar jonge medewerkers, tussen de 16 en 26 jaar, die veelzijdig inzetbaar zijn. “Onze eis was dat zij maximaal tien minuten van de bioscoop wonen”, om snel aanwezig te kunnen zijn, bijvoorbeeld als zich een onverwacht grote opkomst voordoet. En om op de fiets thuis te kunnen komen na sluitingstijd.

De honderd medewerkers voor de directe klantcontacten worden gestuurd door een tiental mensen 'op kantoor' – gevestigd aan Noorderweg 20. Euroscoop Schiedam maakt deel uit van een keten van bioscopen die wordt geleid vanuit België. Euroscoop is de derde vestiging van het concern in Nederland, na Tilburg en Maastricht.

Van Lieshout onderstreept dat het Euroscoop in alles te doen is om het opbouwen van een goede relatie met de stad en zijn ondernemers. Geen Belgische leveranciers, of grote partijen die vanuit elders in Nederland voor het hele concern leveren, maar liefst lokale aanbieders. Zo gaat het Schiedamse bedrijf Fris & Rein het complex schoonhouden. Nolet is met een eigen bar aanwezig in de centrale hal van de bioscoop. Cateraar Van der Ree zorgt voor de interne mens tijdens het openingsfeest woensdag.

Dat moet een groot feest worden, met alle Schiedamse hoogwaardigheidsbekleders en spraakmakende types van de partij. Plus heel veel Schiedamse basisschoolleerlingen; een vierhonderd van hen zullen als eerste een film in het nieuwe filmtheater bewonderen, op woensdagmorgen al. Op donderdag kunnen dan alle andere Schiedammers voor het eerst naar de Euroscoop.

Bekijk de foto's


Gerelateerd