Categorieën

Service

Elise Mak opent etalage voor ieder die wat wil verkopen

Elise Mak opent etalage voor ieder die wat wil verkopen
Winkelen

Elise Mak opent etalage voor ieder die wat wil verkopen

  • Redactie
  • 09-08-2016
  • Winkelen
Elise Mak opent etalage voor ieder die wat wil verkopen
SCHIEDAM – Loods 5 in het klein. Of de Swanmarket-onder-dak. Zo kan je de winkel die zijn deuren gaat openen op de Hoogstraat, recht tegenover de ingang van de Nieuwe Passage, goed omschrijven. Op 1 september gaan daar de deuren open van de Schiedamse vestiging van Jouw Marktkraam.

Dat is een relatief jong landelijk detailhandelsconcept. In Rotterdam-Noord is momenteel het dichtstbijzijnde Jouw Marktkraam te vinden. Zo'n 35 verkooppunten zijn er nu, vooral in het noorden en oosten van het land. “Het is een franchise-formule, opzet door iemand uit Leeuwarden”, vertelt Elise Mak. Zij is de onderneemster die de zaak gaat runnen.

In de Friese hoofdstad was ook de eerste winkel van Jouw Marktkraam. “Die man is getrouwd met een Scandinavische; daar bestaat het concept al tientallen jaren.”

Hoe ziet dat concept er uit? Bij Jouw Marktkraam huur je een 'kraam', een etalage voor producten. “Dat kan gaan om dingen die iemand maakt en wil verkopen, of om het opruimen van verzamelingen of inboedels. Als het maar geen oude troep is”, aldus Mak. “Het moet niet op een kringloopwinkel gaan lijken.”

De kramen zijn er in twee soorten, een hoge en een lage. De lage kost 25 euro per week, de hoge 30. Mak hanteert als openingsaanbieding een tarief van vier weken plaatsen, drie weken betalen.

Daarna is het aan Mak om te verkopen. Zij doet de deuren open, werkt nog hard aan een mooi verzorgde ruimte, zorgt voor een goede ambiance en een correcte bediening. Het winkelend publiek struint langs de kramen en koopt – Mak rekent af. De verdiensten gaan in zijn geheel naar de aanbieders; er wordt wekelijks afgerekend.

Vanaf volgende week zijn de huurders welkom om hun kramen in te komen richten. “Enkele mensen hebben hun spullen al gebracht, en iemand heeft de kraam zelfs al helemaal ingericht.” Er zijn al huurders met kinderkamerspulletjes, houten speelgoed en verzamelingen, in totaal een tiental heeft Mak er nu geworven. Ze verwacht dat aantal de komende weken nog wel uit te kunnen breiden. “Voor mensen met een webshop is het een hele goede manier om hun producten te kunnen etaleren.”

Er komt ook een app, waarmee huurders realtime hun verkopen kunnen zien. Zodat zij snel aan kunnen vullen indien nodig. “In vakantietijd kunnen wij dat voor je regelen, als je voorraad achterlaat.

Mak komt uit Ridderkerk, maakte op vakantie in Noord-Nederland kennis met het concept. “Als je me een twee jaar geleden had gezegd dat ik een winkel zou openen, had ik het nooit geloofd.” Ze werkte op een accountantskantoor. “Maar het sprak me direct aan.” Ze ging zich verdiepen in de mogelijkheden, voerde gesprekken en besloot de sprong te wagen. In eerste instantie zocht ze in de omgeving van haar woonplaats Ridderkerk naar winkelruimte. Maar het was of te duur, of niet groot genoeg. Ook in Barendrecht en Dordrecht oriënteerde ze zich. “Op de hoek van de Visstraat en de Voorstraat zagen we een geweldig pand.” Maar het bleek net verhuurd.

“Ik had de moed eigenlijk al opgegeven, maar besloot nog een keer alle mogelijkheden af te gaan, en toen kwam Schiedam op de proppen. Dit pand leek met een bovenverdieping te groot, ik zag meer in een pand verderop in de Hoogstraat.” Dat pand werd haar ontraden door de franchisegever. Nu zit ze alsnog op nummer 25, het oude pand van ooit Radio Modern - 'we troffen hier nog 113 groepen aan in drie meterkasten' – en laatstelijk Van den Hoven Schoenen, pal tegenover de ingang van de Nieuwe Passage. Nog drie weken, dan gaat ze open. En ze ziet het helemaal zitten.