Categorieën

Service

Drie prijswinnaars duurzaam aan de slag

Drie prijswinnaars duurzaam aan de slag
Wonen

Drie prijswinnaars duurzaam aan de slag

  • Redactie
  • 10-10-2016
  • Wonen
Drie prijswinnaars duurzaam aan de slag

Wethouder Van Aaken met vertegenwoordigers van de drie winnende initiatieven; foto: Dolf Bierhuizen

SCHIEDAM – Het Life College, ZPVL met Milieu Dichterbij en de Stadsimkers kunnen aan de bak voor een duurzamer Schiedam. Zij zijn de winnaars van een flinke financiële bijdrage van de gemeente.

Wethouder Patricia van Aaken maakte vanavond niet één, maar liefst drie winnaars van een bedrag van vijfduizend euro bekend, tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Deze werd beleefd met een symposium in de Grote of St.-Janskerk, met zo'n honderd deelnemers.

Schiedammers, bedrijven uit de stad, verenigingen, scholen en andere organisaties hadden hun ideeën voor een duurzamer Schiedam kunnen inbrengen. Dat leverde dertien plannen op. Zes daarvan werden voorgedragen en mochten hun initiatieven 'pitchen' tijdens het symposium.

Uiteindelijk ging de helft van hen dus met vijfduizend euro voor uitvoering van het plan naar huis. De andere drie werden door Van Aaken uitgenodigd om binnenkort te komen praten op het stadhuis. “Ik ga graag met hen in gesprek om de ideeën alsnog te realiseren”, aldus de wethouder van Duurzaamheid. Deze drie betroffen plannen van Beeclear met een zogenaamde energiemanager, een plan voor een Most Inclusive Party en het energiezuiniger maken van het gebouw van De Boshoek.

De deelnemers aan de dag stemden echter vaker op de andere drie geselecteerde plannen. Eleonora van der Meer vertelde dat de Schiedamse Stadsimkers streven naar het realiseren van een eigen plek van waaruit zij het milieuvriendelijk imkeren kunnen uitdragen. De imkers willen een duurzame bijenstal in de stad realiseren.

Het Life College is bezig met verschillende projecten rond afvalscheiding, zo maakte Sandra van der Marel duidelijk. Dat gebeurt vooral in de mbo-opleidingen. “Het idee is nu de mbo-ers een wedstrijd te laten organiseren voor de vmbo-ers”, aldus Van der Marel, “om hen bewust te maken van afvalscheiding.” Dat is volgens haar een belangrijke stap naar verduurzaming van de stad. “Zeker als de jongeren hun ervaringen meenemen naar huis en daar aan de slag gaan.”

Het derde initiatief dat door de deelnemers aan de Dag van de Duurzaamheid werd gehonoreerd was dat van Zonnepanelen Vlaardingen met Milieu Dichterbij. Daniëlle Meerburg vertelde dat met het geld van de prijs vier zonnepanelen zullen worden aangeschaft en beschikbaar gesteld aan een Schiedamse school. Deze panelen kunnen een belangrijke kapstok zijn voor allerlei lessen over duurzaamheid: het opwekken van energie kan worden gevolgd via een monitorsysteem en ze zijn aanleiding voor presentaties. De partners in dit project gaan fondsen benaderen om de middelen te verkrijgen om op andere scholen een vergelijkbaar initiatief te realiseren.

Voor deze drie projecten is er nu werk aan de winkel.