Categorieën

Service

De 'nieuwe' Potter, met toverdrank

De 'nieuwe' Potter, met toverdrank
Uit

De 'nieuwe' Potter, met toverdrank

  • Han van der Horst
  • 31-07-2016
  • Uit
De 'nieuwe' Potter, met toverdrank

Foto: Schiedams Boekhuis

Om één minuut over één ging vannacht de eerste 'nieuwe' van Harry Potter over de toonbank bij het Schiedams Boekhuis. Han van der Horst was er bij.

SCHIEDAM – Fans die echt de eerste wilden zijn om de allernieuwste Harry Potter, 'Harry Potter and the Cursed Child' te bemachtigen, verzamelden zich vannacht op de Hoogstraat. Het Schiedams Boekhuis ging open op exact het moment dat de eerste exemplaren van de nieuwe Harry Potter in de verkoop mochten gaan. Dat wordt door de uitgever nauwkeurig gecoördineerd en wie ook maar een minuut voor dat ogenblik een boek tevoorschijn haalt, kan rekenen op een boete van duizenden ponden. Daar hebben alle boekhandelaren voor getekend.

Het Schiedams Boekhuis begon de verkoop precies om één minuut over één. Nergens anders in de regio waren boekverkopers zo gek om hun nering op dat tijdstip open te stellen. Tientallen liefhebbers, die zich van te voren op de bestellijst hadden laten plaatsen, kwamen naar de boekhandel, een enkeling voor de gelegenheid gekleed. Daar werden zij onmiddellijk doorverwezen naar het nabijgelegen café ’t Spul, dat voor de gelegenheid was omgedoopt tot de 'leaky cauldron'. Binnen stond die lekke ketel ook opgesteld, omringd door een groot assortiment toverdranken. Schiedammers waren daarover niet verbaasd omdat zij weten dat kastelein en jeneverprofessor Rob van Klaarwater al een kwart eeuw zulke toverdranken achter de tapkast heeft staan.

Achter de ketel verschenen enkele docenten van Zweinstein, die na het uitspreken van enige formules, de nieuwe Harry Potter uit de ketel toverden. Onmiddellijk sprongen de liefhebbers op om een exemplaar van de stapel te grissen.

Harry Potter and the Cursed Child is geen roman, maar een toneelstuk met regie-aanwijzingen en al. Het speelt negentien jaar na het laatste deel en Harry Potter is inmiddels achter in de dertig.

Het Schiedams Boekhuis is vandaag van twaalf tot vijf uur open. Er zijn nog enkele exemplaren van het nieuwe boek verkrijgbaar. Anders moeten liefhebbers en andere Potter-bibliofielen naar Donner in Rotterdam, dat voor de gelegenheid om elf uur in plaats van om twaalf uur in de ochtend opengaat.