Categorieën

Service

Burgemeester sluit coffeeshop Fat Freddy’s Cat

Burgemeester sluit coffeeshop Fat Freddy’s Cat
Winkelen

Burgemeester sluit coffeeshop Fat Freddy’s Cat

  • Redactie
  • 02-11-2017
  • Winkelen
Burgemeester sluit coffeeshop Fat Freddy’s Cat
SCHIEDAM - Fat Freddy's Cat, de coffeeshop in de Boterstraat, moet dicht. Dat verordonneert burgemeester Cor Lamers van Schiedam.

De sluiting komt in vervolg op de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor Lamers is die uitspraak van 27 september aanleiding om de exploitatievergunning voor Fat Freddy's Cat, die op 26 augustus vorig jaar werd verleend, met ingang van gisteren in te trekken.

De burgemeester: “De uitspraak van de Raad van State betekent dat de vergunning destijds in 2014 terecht is ingetrokken op grond van een negatief bibob-advies." De Wet Bibob wil misbruik van vergunningen bannen; dit gebeurt door het verschaffen van informatie door het Bureau Bibob. Als Bibob constateert dat er een groot risico op misbruik van de vergunning is, voor het verrichten van criminele activiteiten, kan het bevoegde bestuursorgaan - in dit geval de burgemeester - een vergunning weigeren of intrekken. Een belangrijk oogmerk van de wet is ook het beschermen van de concurrentiepositie van bonafide ondernemers. "Ondermijning wordt in Schiedam actief aangepakt en in deze zaak steunt de hoogste bestuursrechter deze aanpak', aldus Lamers.

Voor de coffeeshopexploitant betekent dit dat hij het uitbaten van Fat Freddy’s Cat op uiterlijk 31 oktober moest staken. De coffeeshop is met ingang van gisteren daadwerkelijk gesloten.