Brug HSM nadert zijn bestemming

17-11-2017 Nieuws Redactie

Impressie van de nieuwe brug door Prorail

UTRECHT – De brug die onder meer in Schiedam is gebouwd, nadert zijn definitieve stek over het Amsterdam Rijnkanaal bij Utrecht. De brug is stapvoets op weg over een tijdelijke bouwweg.

Transport- en hijsbedrijf Sarens klaart de klus. Morgen maakt de brug op platformwagens een draai om tussen de twee bestaande bruggen te worden gemanoeuvreerd: de spoorbrug uit 1970 en de Hogeweidebrug, beter bekend als ‘de gele brug’ uit 2008. Dan gaat hij zondag op een ponton om over het kanaal te worden gevaren.

De brug is afgelopen half jaar samengesteld uit delen die op de werven van HSM Steel Structures in Schiedam en Krimpen zijn gebouwd. In zes delen zijn de onderdelen vanaf april naar Utrecht vervoerd (zie ook dit artikel van Schiedam24). Daar is de constructie van drieduizend ton op zo’n achthonderd meter van zijn uiteindelijke bestemming als een soort bouwpakket samengesteld.

De brug heeft een overspanning van 168 meter. Met platformwagens, een ponton en vijzels wordt het stalen gevaarte tot op twintig centimeter naast de bestaande spoorbrug neergelegd.

De brug is nodig voor de verdubbeling van het spoor tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn, die BAM Infra uitvoert in opdracht van Prorail. Dan is het laatste stuk spoor tussen Utrecht en Woerden voorzien van vier sporen. Eind 2018 moet het traject klaar zijn voor ingebruikname.
Gerelateerd