Bijzonder initiatief in Vlaardingen: een sociale supermarkt

14-04-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Staatssecretaris Klijnsma aan het woord, burgemeester Jetten en anderen horen toe

VLAARDINGEN - Geen airmiles, Eftelingzegels, moestuintjes of andere zaken die je indirect via de prijzen van producten zelf betaalt. Nee, in de gisteren door demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Kleinsma in Vlaardingen geopende sociale Super Van Lopik, betaal je een eerlijke prijs voor je dagelijkse boodschappen. Maar echt interessant wordt het voor wie kan aantonen van een minimumuitkering te moeten leven: die krijgt er een forse korting bovenop, die kan oplopen tot de helft van de prijs.

De opening van de zaak gisteren trok veel belangstelling van een breed publiek. Er waren ook verschillende ‘telgen’ van de familie Van Lopik, naamgevers van de super en voormalige eigenaren van Kopa Van Lopik, de winkel in onder meer kantoorartikelen (later Van Lopik Alkaté) die enige jaren geleden de deuren moest sluiten. Eén van hen opende samen met Klijnsma de nieuwe supermarkt, waarna achtereenvolgens Eric Dijkhuizen, directeur van Vlaardingen Werkt, de organisatie die de supermarkt op poten heeft gezet en beheert, burgemeester Annemiek Jetten en staatssecretaris Klijnsma een korte speech hielden.

Klijnsma prees het Vlaardingse initiatief waarbij zij meldde dat dit de eerste supermarkt is met deze opzet in Nederland. Dat klopt dan niet helemaal, want in en rond Helmond is er een rijdende supermarkt, Super Sociaal, waar mensen met een minimumuitkering met eveneens veel korting dagelijkse boodschappen aan kunnen schaffen.

Het mes snijdt, in positieve zin, bij Super Van Lopik aan meerdere kanten, aldus Klijnsma. Zo hebben voormalig werklozen nu een baan als medewerker in de supermarkt. Daarnaast: wie weinig te besteden heeft houdt geld over voor andere dingen, als de boodschappen bij Van Lopik worden gedaan. Over een maand of twee wil de supermarkt ook een bescheiden restaurant openen waar gekookt wordt met spullen die ‘tegen de datum aan zitten’; daarmee wordt dus ook nog eens voedselverspilling tegengegaan.

Voor wie zelf eens een kijkje wil nemen: Super Van Lopik is geopend van maandag tot en met vrijdag van acht tot zes en op zaterdag van acht tot vijf aan de Vetteoordskade 6.

Gerelateerd