Adam op Koemarkt: winkel blijft open, banen verdwijnen

03-08-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Er is na alle onzekerheid over het lot van de Adam-winkels van de afgelopen weken, goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de winkel op de hoek van de Koemarkt en de Hoogstraat wordt voortgezet; het slechte dat twee van de medewerkers hun baan verliezen.

Modeketen McGregor, eigenaar van Adam Menswear, ging eind juni failliet. Sindsdien is er gewerkt aan een doorstart van de onderneming, met honderdvijftig eigen winkels en tweehonderd zogenoemde shop-in-shops, bijvoorbeeld in De Bijenkorf, Voorwinden en La Coccinelle. Daaronder 46 Adam-zaken.

Twee weken geleden werd bekend dat het bedrijf een doorstart maakt onder de naam Doniger Fashion Groep. Twee (oud-)managers van McGregor kochten met steun van de aandeelhouders NIBC Bank, Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst en Ben Kolff, de zaken over uit de boedel. Daarmee zouden 1100 van de 1200 arbeidsplaatsen bij het bedrijf behouden blijven. Behalve in de winkels van Adam werken deze mensen op het hoofdkantoor in Amsterdam, de winkels van McGregor (heren- en dameskleding) en in filialen in het buitenland.

Nadien werd een aanpassing op de plannen bekend. In plaats van vijfhonderd medewerkers in Nederland zouden niet meer dan driehonderd mensen de overstap kunnen maken. Met name oudere werknemers en mensen die al langer bij het bedrijf werkzaam zijn, vielen af. Als reden werd opgegeven dat deze mensen te duur zijn. Vorig week maandag kregen de medewerkers die bijeen geroepen waren op het hoofdkantoor in Amsterdam het slechte nieuws te horen.

Per medewerker werd gekeken naar de productiviteit, de leeftijd en andere factoren. Op basis daarvan is een selectie gemaakt. Vorige week woensdag kregen de medewerkers per mail te horen of zij hun baan zouden behouden of zouden verliezen. Drie van de personeelsleden in Schiedam, waaronder de filiaalchef, blijven; twee gaan niet over naar het nieuwe bedrijf. Elders liggen de verhoudingen anders. Zo zouden in Spijkenisse alle vier de medewerkers hun baan verliezen. Nieuwe medewerkers worden dezer dagen in Schiedam ingewerkt.

Gisteren werd bekend dat na kritiek van de curator en anderen Doniger heeft besloten 77 extra werknemers in dienst te houden. De twee kledingverkoopsters in de Schiedamse winkel die te horen hebben gekregen hun baan te verliezen, hebben sindsdien nog geen andersluidend bericht gekregen en verwachten dat ook niet meer.

Overigens draait de Schiedamse winkel goed. Volgens een medewerker van de winkel boekt het filiaal betere resultaten dan de meeste anders Adam-winkels.


Gerelateerd