Paul Berg was een uitmuntend opticien

31-05-2017 In memoriam Kor Kegel

Paul Berg was qua optiek een alleskunner, praktisch en theoretisch. Foto: Wiebe Hoogeveen

SCHIEDAM – Na een kort ziekbed is zondag de bekende opticien Paul Berg overleden op 59-jarige leeftijd. Op de website van Paul Berg Optiek schrijft zijn vrouw Dineke dat hij niet heeft kunnen herstellen van de operatie die hij onlangs onderging. Maar de winkel in de Mgr. Nolenslaan 416 blijft bestaan. Zijn levenswerk wordt na deze week voortgezet. “Zo zou hij het gewild hebben”, laat Dineke Berg-Bos weten.

Dat die voortzetting mogelijk is, zegt alles over zijn vakmanschap. Paul Berg was een meer dan uitstekende opticien en daarom wilde hij zeer goede en gekwalificeerde medewerkers met jarenlange ervaring om zich heen hebben.

Omdat Paul Berg een prima reputatie had, kwamen mensen van binnen en buiten Schiedam naar de Nolenslaan, als vaste klant, maar ook voor een second opinion. “Helaas worden er veel brillen en contactlenzen verkocht door bedrijven zonder goed opgeleide medewerkers”, maakte Paul Berg eens duidelijk in een interview met De Binnenkant.

Hij kon alles. Hij beheerste het handwerk, kon zelf brillen maken en glazen slijpen. In 1974 verliet hij zijn geboorteplaats Veldhoven om in Rotterdam op kamers te gaan, want daar ging hij de enige opleiding in Nederland in optometrie en fijnmechanica volgen, aan de Christiaan Huygens-MTS aan de Benthemstraat. In militaire dienst vroeg hij om een functie die aan zijn vakgebied raakte en Paul had geluk: hij werd betrokken bij de zeer veelvuldige oogmetingen, leerde over het netvlies en deed zo veel kennis op dat hij deskundig kon beoordelen of iemand naar de oogarts moest.

In 1983 sprong hij bij, toen de oude heer Lips van Lips Optiek aan de Mgr. Nolenslaan de zaak niet kon voortzetten. Na een paar jaar kon hij de zaak overnemen en in 1988 kwam de naam Paul Berg Optiek op het raam. Dat gebeurde na een inbraak, toen de etalageruit was ingeslagen.

Paul Berg had een bestand van vijfduizend klanten. Hij wist alles van ogen, van brillen, van brillenmode, van sportbrillen zoals wielerbrillen en biljartbrillen, van make-upbrillen, van dag- en nachtlenzen – hij hield zijn vakgebied bij als geen ander. Nachtlenzen vond hij een briljante uitvinding, omdat ze je ogen corrigeren terwijl je slaapt. Daardoor begin je de dag beter.

Vrijdagmiddag nemen familie, vrienden, collega-winkeliers en andere relaties afscheid van Paul Berg bij Yarden Beukenhof. De uitvaartdienst begint om kwart over twee en rond drie uur is er in de koffiekamer gelegenheid tot condoleren.

Gerelateerd