Schiedam derde duurste gemeente voor hondenbezitters

05-01-2016 Home Redactie


SCHIEDAM - Schiedam is dit jaar, na Noordwijk en Gorinchem, de duurste gemeente met 121 euro hondenbelasting. Dat bedrag is ten opzichte van 2015 gestegen met 1 euro. Vorig jaar was Rotterdam nog de duurste gemeente van heel Nederland: eigenaren van viervoeters betaalden 120 euro. Maar het Rotterdamse college loste een belofte in en liet per 1 januari 2016 de hondenbelasting dalen waardoor de stad nu naar de zesde plek zakt.


Gemeenten mogen zelf de hoogte van de hondenbelasting bepalen en dat verklaar ook de grote verschillen tussen gemeenten. In Cromstrijen betaalt men 56 euro, terwijl men in Oud-Beijerland dit jaar 105 euro mag betalen voor hun hond. In Ridderkerk is het het goedkoopst: daar kost het namelijk helemaal niets.

Poepoverlast
Het geld dat de belasting oplevert wordt door gemeenten gebruikt voor prullenbakken, speelvelden en het beperken van poepoverlast. Het gaat in een middelgrote stad al snel om een paar ton, maar hondenbezitters klagen al langer dat zij als hondeneigenaar opdraaien voor gemeentelijke uitgaven in tegenstelling tot andere huisdiereigenaren.

Plasterk
In Rotterdam leverde de belasting meer op dan nodig was voor de hondenvoorzieningen en daarom de belofte dat de belasting voor 2018 met 30% zou dalen. Minister Plasterk gaf onlangs aan de belasting achterhaald te vinden en wil dat gemeenten deze afschaffen. Steeds meer gemeenten doen dat: vorig jaar inden 128 van de 394 dorpen en steden in Nederland geen hondenbelasting.Gerelateerd