RET kan vanaf 2017 zonder subsidie

30-12-2015 Home Redactie

SCHIEDAM/ROTTERDAM – Vervoersbedrijf RET heeft vanaf 2017 geen subsidie meer nodig. Door de groei van het aantal reizigers en de daling van zwartrijders kan de RET zonder bijdrage van de overheid kostendekkend zijn.

Volgens RET-directeur Pedro Peters is het aantal reizigers in tram en metro het afgelopen jaar toegenomen met 5 procent. Sinds 2012 is er een kwart meer reizigers. Dagelijks reizen 300.000 mensen met de metro en 200.000 mensen met de tram in de regio Rotterdam.

Door het sluiten van de poortjes is het aantal zwartrijders drastisch gedaald: van 12 procent naar 1 procent en daarmee stijgen de inkomsten: maar liefst 60.000 euro per dag levert het de RET extra op.

De 40 miljoen euro subsidie die het vervoersbedrijf kreeg van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag voor de exploitatie van tram en metro, wordt straks teruggebracht naar nul euro. De winst die het vervoersbedrijf maakt zal terugvloeien naar de regionale overheid. Volgens vervoersdeskundigen is het een unicum dat een vervoersbedrijf volledig kostendekkend is.Gerelateerd