Categorieën

Service

Zwoegen voor de centjes voor Roparunteam Argos

Zwoegen voor de centjes voor Roparunteam Argos
Sport

Zwoegen voor de centjes voor Roparunteam Argos

  • Janette Schellingerhout
  • 24-03-2016
  • Sport
Zwoegen voor de centjes voor Roparunteam Argos

Trainen, trainen, trainen - ook de fietsers; foto: Argos


SCHIEDAM / MAASSLUIS - Het lijkt, nog voor Pasen, maar ver: Pinksteren. Maar het Roparunteam van Argos Zorggroep heeft al last van oplopende zenuwen. Vele trainingskilometers zullen nog onder de voeten van de lopers doorgaan voor de start in Parijs, maar in principe 'zijn we er klaar voor'.

In het Pinksterweekend is het zover: de 25e Roparun. Een sponsorloop van Parijs naar Rotterdam - dus Parorun is meer op zijn plaats, maar van een instituut als de Roparun ondertussen is, verander je niet zomaar de naam. En hoe je het ook wendt of keert, het blijft meer dan vijfhonderd kilometer - in estafettevorm gelukkig.

Het Team Argos Zorggroep uit Schiedam doet voor de derde keer mee. "We zijn er klaar voor", geeft teamcaptain Ingrid Middelburg aan. In het dagelijks leven is ze secretaresse, uiteraard bij Argos, van de raad van bestuur. Een enthousiast mens, bruisend van energie. En als ze over de Roparun en haar team vertelt, gaan echt alle remmen los.

Aanstaande zaterdag is een belangrijk moment op de route naar Parijs. Dan is er in grandcafé De Waker in Maassluis een benefietfeest. Een feestavond om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het goede doel: de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verbeteren. Het is één van de activiteiten die de lopersgroep organiseert om geld bj elkaar te brengen. Andere acties zijn boterkoek bakken en verkopen, een sponsordiner organiseren en het vullen van een marktkraam met spullen die mensen kunnen kopen tegen een prijs die zij zelf bepalen.

Dit jaar hoopt het Argos-team op een opbrengst van - netto - 12.500 euro. Naast geld van particulieren, dragen bedrijven en instellingen hun steentje bij. Met sponsorgeld, shirts, slaapplaatsen, kleding, eten en drinken. Volgens Ingrid Middelburg is het ieder jaar weer een uitdaging om bedrijven en instellingen te enthousiasmeren. “In de regio zijn er best veel teams die aan de Roparun meedoen en die vissen qua sponsoren toch een beetje in dezelfde vijver.”

Wat vraagt de Roparun van de lopers? Kort en bondig: veel. Per persoon moet er in totaal 65 kilometer worden gelopen in twee tot drie dagen. Weer of geen weer. Dag en nacht. "De marathon van Rotterdam is hier niks bij." Maar ook van de begeleiders wordt veel gevraagd: zij zetten zich dag en nacht in om als team – zo is het streven – met een gemiddelde van ruim elf kilometer per uur in Rotterdam op de Coolsingel aan te komen. Als begeleiders gaan fietsers, chauffeurs, fysiotherapeuten, verzorgers en een teammanager mee – het Argos-team bestaat in totaal uit 24 mensen.

Wat drijft iemand tot al deze ‘gekkigheid’? Middelburg: “Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die met kanker wordt geconfronteerd. Dat is de belangrijkste motivatie. Daar bovenop komen het teamgevoel, de sportieve uitdaging en het plezier onderweg – veel plaatsen maken van de doortocht een groot feest. En tegen het einde van de tocht wacht het ultieme kippenvelmoment: de passage langs de Daniel den Hoed-kliniek – hier vormen personeel en patiënten een soort erehaag.” Met de kankerpatiënten in gedachte en met elkaar kom je door de moeilijke momenten, volgens de teamcaptain. “Opgeven is geen optie!”, zo luidt het teammotto.

En slapen gedurende de Roparun? Daar heeft de teamcaptain in ieder geval geen tijd voor. Die haalt een paar nachten door – op veel adrenaline. Om bij thuiskomst volledig uitgeput maar (hopelijk) voldaan in te storten. En na een korte periode opladen vol goede moed weer aan de slag te gaan voor de volgende Roparun.