Categorieën

Service

Zweminstructeur waarschuwt: snel lessen hervatten, want gevaar dreigt

Zweminstructeur waarschuwt: snel lessen hervatten, want gevaar dreigt
Gezond

Zweminstructeur waarschuwt: snel lessen hervatten, want gevaar dreigt

  • Redactie
  • 13-02-2021
  • Gezond
Zweminstructeur waarschuwt: snel lessen hervatten, want gevaar dreigt

Ritchie Zuyderwijk: niet goed als het niet alleen verboden te zwemmen is, maar als veel kinderen ook niet kunnen zwemmen


SCHIEDAM – Het gebrek aan zwemles gaat zorgen voor onveilige situaties. Dat stelt Ritchie Zuyderwijk, samen met een partner eigenaar van zwemschool Fun2swim.

Zuyderwijk staat natuurlijk te popelen om iets aan de dreiging van onveilige situaties te doen. Maar hij is aan handen en voeten gebonden: zwemles is onder de Coronamaatregelen onmogelijk. Hij heeft ook een groot zakelijk belang: zijn werk ligt plat, met alle gevolgen voor zijn inkomen. Het zijn echter de jonge Schiedammers die het grootste belang hebben, zo stelt hij. Zij ontberen zwemonderwijs en kunnen, omdat ze niet kunnen zwemmen, sneller in gevaarlijke situaties belanden.

“Door de lockdown en alle Coronamaatregelen is er nu al lange tijd geen zwemonderwijs in het hele land. Vorig jaar is een zomer geweest met een recordaantal verdrinkingen, en juist na die zomer ligt alles stil. Het is in onze ogen ongelofelijk belangrijk om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.”

Was getekend, Ritchie Zuyderwijk. Samen met een partner is hij eigenaar van zwemschool Fun2swim. In het revalidatiebad van Driemaasstede verzorgt hij zwemonderwijs. Maar sinds half december dus niet. En dat is niet voor het eerst.

“Over de afgelopen twaalf maanden hebben we zo’n vijf maanden geen zwemonderwijs kunnen geven. De leerlingen lopen zo een enorme leerachterstand op.” Want ook al gaat het gezegde dat je sommige dingen niet verleerd, zwemmen leren is volgens hem toch vooral een kwestie van herhaling en continuïteit. “Als je het niet oefent, verlies je weer wat je hebt opgedaan.” Dus niet alleen de kinderen die nog niet konden beginnen aan een zwemles, maar ook de kinderen die al een tijd bezig zijn maar nu door de onderbrekingen terugvallen in hun zwemkwaliteit zijn de dupe. “Waar andere leerinstanties kunnen overstappen op thuisonderwijs, is dat hier praktisch onmogelijk”, aldus Zuyderwijk.

Een bijkomend probleem is dat er mogelijk voor nieuwe kinderen geen plaats is. “Normaliter heb je een voortdurende uitstroom en ook zo’n instroom. Maar bij gebrek aan doorstroming is er dadelijk geen plek voor de nieuwe aanwas.” Veel ouders ‘doen’ hun kroost op zwemles als ze vijf zijn. “Ik verwacht wachtlijsten voor kinderen die op leeftijd gaan komen voor hun eerste zwemlessen.” Fun2swim verzorgt zwemles aan zo’n tweehonderd leerlingen.

Het is ook daarom belangrijk dat de zwemlessen worden hervat als dat ook maar enigszins mogelijk is. “Om kinderen te beschermen bij wat wij hier heel veel hebben, en dat is water.” En de vakanties dagen ondertussen ook al weer. “Dat is een ander belangrijk ding: we moeten bewustwording, creëren bij ouders. Dat leuke meertje in Frankrijk… dat wordt toch extra opletten van de zomer. Laat de kinderen daar niet alleen. Mensen denken: ons kind zit al een jaar op zwemles… Maar feitelijk kan het nog niet goed zwemmen.”

Zuyderwijk richt zich met Fun2swim op een bijzondere categorie leerlingen. “Kinderen die in de grotere baden minder goed meekunnen. We werken daarom in kleinere groepen.” In de reguliere zwembaden is volgens hem een verhouding van één instructeur op vijftien tot twintig kinderen de norm, Fun2swim werkt met één instructeur met vijf kinderen. Met twee mensen op de groep is deze dus niet groter dan zo’n tien kinderen.

Wanneer er weer les gegeven kan worden blijft ongewis. “Ik hoop dat we wellicht in de eerste week van maart iets kunnen gaan doen. Maar voor hetzelfde geld blijft zwemmen nog langer stilliggen.”

Zuyderwijk is van zins om in de schoolvakanties intensieve cursussen te gaan organiseren. “Extra lessen met een hoge intensiteit, bijvoorbeeld vijf dagen in de week, twee uur lang.”

En dan is er nog het bedrijfseconomische aspect. Fun2swim houdt het wel vol. “Wij hebben de mazzel dat we allebei een partner hebben met een vaste baan. Maar er zijn zwemscholen voor wie de lockdown niet twee of drie weken langer moet duren. Veertig procent van de zwemscholen zou op omvallen staan.”

Voor steunmaatregelen van de overheid kwam Zuyderwijk niet in aanmerking, net als veel van zijn ‘collega’s’. “We zijn ontzettend gegroeid: we kunnen dus een omzetverlies niet aantonen.” Fun2swim laat de ouders in de regel een maand vooruit betalen voor de zwemles. “In december hebben we de ouders gevraagd of we januari mochten factureren. Maar daarna hebben we dat niet meer gedaan. We zouden zo veel tegoeden moeten geven voor gemiste zwemlessen, dat is niet realistisch meer.”

Er schijnt recent een noodpot te zijn gecreëerd voor zwembaden, met honderd miljoen euro daarin. “Dat geld gaat vooral naar de gemeentebaden.”

Al met al is het voor de sector alle hens aan dek. Snel heropenen van de zwemscholen is nodig, om de branche te redden en – zeker nu schoolzwemmen praktisch niet meer bestaat – de jongste generatie zelfredzaam te laten zijn in het water.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.