Categorieën

Service

Zorgen over sporten op Schiedamse kunstgrasvelden

Zorgen over sporten op Schiedamse kunstgrasvelden
Wonen

Zorgen over sporten op Schiedamse kunstgrasvelden

  • Redactie
  • 07-10-2016
  • Wonen
Zorgen over sporten op Schiedamse kunstgrasvelden
SCHIEDAM - De Schiedamse voetbalclubs die spelen op kunstgrasvelden met rubber, moeten zelf uitmaken of er dit weekend gevoetbald wordt. De gemeente Schiedam trekt vooralsnog geen conclusies over de situatie op de kunstgrasvelden.

Het tv-programma Zembla meldde in een uitzending afgelopen woensdag dat de rubberkorrels die in het kunstgras zijn verwerkt, mogelijk kankerverwekkend zijn.De gemeente heeft de clubs wel laten weten wat andere autoriteiten hebben geconcludeerd. "Zowel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) stellen dat de velden gewoon kunnen worden gebruikt en adviseren dus komend weekend te spelen als gepland", aldus een gemeentewoordvoerder. "De GGD sluit zich hierbij aan."

De KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, dringen erop aan dat er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komt. KNVB, RIVM en VSG hebben maandag overleg, aldus de woordvoerder

In Schiedam zijn kunstgrasvelden van het mogelijk gevaarlijke type in gebruik bij Hermes DVS, PPSC, Kethel Spaland, Excelsior'20, SVV en HBSS, dertien velden in totaal. Op de speelveldjes in de verschillende wijken van Schiedam, het Cruyff Court en de twee Richard Krajicekvelden zijn deze rubberkorrels niet verwerkt. De gemeente heeft inmiddels contact gehad met de besturen van de Schiedamse sportverenigingen en andere gebruikers van de kunstgrasvelden.

"Na de uitzending van Zembla was natuurlijk te verwachten dat sportverenigingen vragen van hun leden zouden krijgen. Daarom hebben we meteen telefonisch contact opgenomen met de - voorzitters van de - verenigingen. Later op de dag hebben we ze een bericht gestuurd met dezelfde inhoud als het bericht dat op de website staat. Op verschillende websites van sportverenigingen staat het bericht inmiddels ook", aldus de woordvoerder.

Hij stelt dat Schiedam het 'belangrijk vindt dat nieuw onderzoek duidelijkheid geeft over de veiligheid van de velden'. De Schiedamse velden zijn net als vele in het land (mogeijk een tweeduizend), aangelegd op basis van kennis en onderzoek van RIVM dat stelde dat deze techniek in orde is. "Zembla trekt die conclusie in twijfel. Dat is een nieuwe situatie en we begrijpen dat dit bij veel mensen vragen oproept. Het zijn ook onze vragen natuurlijk." Snel en adequaat onderzoek maar daar zo snel mogelijk duidelijkheid in brengen.

De Europese Commissie heeft inmiddels opdracht gegeven tot een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de rubberkorrels en de mogelijke effecten hiervan op de gezondheid. De resultaten van dit onderzoek worden verwacht rond februari 2017.

PS. Dit artikel is op 7 oktober, 23.00 uur aangepast.