Categorieën

Service

Ziekenhuisdirecteur: "Zorg voor Coronapatiënten is super zwaar"

Ziekenhuisdirecteur: "Zorg voor Coronapatiënten is super zwaar"
Gezond

Ziekenhuisdirecteur: "Zorg voor Coronapatiënten is super zwaar"

  • Redactie
  • 02-11-2020
  • Gezond
Ziekenhuisdirecteur: "Zorg voor Coronapatiënten is super zwaar"

Beeld: archief/ Een Vandaag


SCHIEDAM - Marjolein Tasche, bestuurder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, liep vrijdag mee op de afdeling Intensive Care. Zij raakte er onder de indruk van het werk dat werd geleverd.

"Whow, die mensen in de zorg: petje af", zo stelt ze vandaag op de radio, voor de microfoon van RTV Rijnmond. Ze werd geraakt door 'de enorme inzet van de mensen'. "Het is super zwaar voor deze zieke patiënten te zorgen. De Covid-mensen zijn echt heel ziek, die hebben veel zorg nodig", aldus Tasche over haar ervaringen.

Momenteel liggen er veertien, vijftien patiënten met Corona op de IC's van het Franciscus, waarvan veruit de meesten in Rotterdam. Op andere afdelingen, met name op de zogenaamde cohorten, liggen tussen de tachtig en negentig patiënten besmet met het virus.

Daarmee liggen het Viietland en het Gasthuis zo ongeveer wel vol. Vrijdag was het even spannend, toen er een IC-patiënt op een noodbed moest, zo vertelde Tasche. Sindsdien zijn patiënten uitgeplaatst, zoals dat eigenlijk voortdurend gebeurt, en daarom was het weekend 'even stabiel'. "Nu is er net weer een plek voor een Covid-patiënt op de IC." Die ontstaan niet alleen doordat mensen naar andere ziekenhuizen worden overgeplaatst, maar ook omdat mensen zo ver herstellen dat ze van de IC af kunnen, of omdat mensen overlijden.

Zeer binnenkort wordt er door de ziekenhuizen weer verder overlegd over het opnieuw vergroten van de capaciteit voor de opvang en verpleging van Coronapatiënten. "Maar dat wil zeggen dat we weer minder reguliere zorg gaan doen", aldus de bestuurder. "En dat we nog meer van onze mensen gaan vragen."

Zij staat daarom volledig achter verdere maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, 'sowieso'. "Wij vanuit de zorg zien een noodzaak dat er een kentering gaat komen, anders is het gewoon niet te doen", aldus Tasche. "En ik zie ook wel dat er veel maatregelen zijn die niet nagekomen worden. Als we ons daar nu eens aan gaan houden zou dat al veel schelen."

Mensen die zich rijk rekenen door de dalende aantallen nieuwe besmettingen in Nederland van de afgelopen dagen, juichen volgens Tasche waarschijnlijk te vroeg. "Als dat het begin is van een kentering zou dat mooi zijn. Maar ik zie 'm nog niet helemaal als een voorspeller van een omslag."

Tussen besmetting en opname in het ziekenhuis zit vaak een periode van tien dagen. De ziekenhuisdirecteur rekent daarom in de komende tien dagen nog op stijgende aantallen Coronapatiënten in kliniek en op IC.

Daar komt bij dat ook ziekenhuispersoneel en andere mensen in de verpleging ziek raken. "Normaal is het ziekteverzuim bij ons rond de 4,5 procent, op dit moment zitten we rond de acht procent." Op een medewerkersbestand van ongeveer vijfduizend mensen.

Dat zijn er momenteel nog niet genoeg: het ziekenhuis roept mensen die willen bijdragen op zich te melden. Dat geldt zowel voor mensen met ervaring in de zorg, als mensen zonder. "We hebben in het ziekenhuis een aantal mensen werken uit de horeca, die net iets minder te doen hebben. Ook zij kunnen als zorgondersteuner een grote rol betekenen."