Zevenduizend euro voor Spieren voor Spieren

23-09-2017 Gezond Redactie

De snelsten tijdens de Branderszwemtocht bij elkaar

SCHIEDAM - De Branderszwemtocht vandaag in de Schiedamse wateren bracht een bedrag van ongeveer zevenduizend euro op. Dat geld gaat naar de stichting Spieren voor Spieren.

Ongeveer drieduizend euro komt vanuit de organisatie, die dankzij sponsors meer inkomsten weet te boeken dan kosten te maken. Door de kosten door de sponsors te laten betalen, kan het inschrijfgeld volledig naar de spierstichting.

Vierduizend euro is bij elkaar gebracht door deelnemers. Geheel vrijwillig, want de Branderszwemtocht is voor alles een zwemmersfeest. Het werven van sponsors van is niet verplicht om deel te nemen - maar ook niet verboden.

Een opmerkelijke deelnemer in dat verband was Bregje den Ouden, die door een organisatorisch foutje niet als achttien (de minimum leeftijd)-min deelnemer werd opgemerkt en 418 euro aan sponsorgeld had weten in de zamelen. De organisatie kon het niet over haar hart verkrijgen de 11-jarige scholiere uit de tocht te weren.

Bijna anderhalf uur had de snelste deelnemer van de Branderszwemtocht nodig om de zes kilometer te volbrengen. Dat was Pim Vogel, die in een uur, 24 minuten en 49 seconden twee rondjes Nieuwe Haven, Korte Haven en Lange Haven deed, om vervolgens op de Noordvestsingel te finiishen, voor Nico Paasse en Leon van Doornik.

De snelste dame had niet veel meer tijd nodig dan Vogel: Desiree Emmen ging in 1.25,56 rond. Karin Stein en Laura Staal volgden binnen een minuut.

De 2,7 kilometer was een prooi voor Bas Ebbers, in 36,43, voor Maurice de Bruinje en Peter Fortuin. Monique Vernooij.

Lissette Steens was de snelste op de 1,4 kilometer, in een tijd van 29,31.

Maar natuurlijk vertellen de tijden slechts een deel van het verhaal. Tijdens het zwemmen door het in eerste instantie toch wel erg koude water, trokken de 250 deelnemers veel bekijks. Er kwamen veel mensen van buiten Schiedam om mee te doen (organisator Etienne Collé schat wel zo'n tachtig procent), en oude vriendschaps- of familiebanden werden aangehaald. Zoals die in de familie van PvdA-fractievoorzitter Petra Zwang, die samen met haar zus en andere familieleden meezwom. Het weer deed vandaag de rest, om er een zeer geslaagde vijfde zwemtocht door de Schiedamse grachten van te maken.

Guus Bok, de kleine jongen die lijdt aan een spierziekte en met zijn drie jaar uitgroeide tot een serieuze ambassadeur van Spieren voor Spieren, reikte de medailles uit.

Ps. De artikel is na eerste plaatsing enigszins aangepast; ook de foto's zijn bijgeplaatst

Bekijk de foto's
Gerelateerd