Zeven procent Schiedammers drinkt overmatig

19-08-2019 Gezond Redactie

De gemeenten ingedeeld naar overmatig alcoholgebruik; hoe donkerder, hoe hoger percentage; beeld: Afkickkliniekwijzer.nl


SCHIEDAM - Zeven procent van de Schiedammers drinkt overmatig veel alcohol. Daarentegen valt 48 procent tot de niet- of gematigde drinkers te rekenen. Tot die conclusies komt de website Afkickkliniekwijzer.nl. 

Die deed onderzoek naar de regionale verschillen in alcoholgebruik in Nederland, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Overmatig alcoholgebruik definieren de onderzoekers als het drinken van meer dan 21 glazen per week door mannen of veertien glazen per week door vrouwen. Dat aantal wordt 'de maatschappelijke norm' genoemd.

In het geval van Schiedam kun je spreken van een gemiddeld percentage overmatige drinkers. Zeven procent is ongeveer gemiddeld in de provincie, en bijvoorbeeld hetzelfde cijfer als in Vlaardingen en een procent meer dan in Rotterdam. Over heel Zuid-Holland komt het percentage overmatige drinkers ook op zeven uit. Dat is landelijk gezien niet hoog; de provincie staat daarmee pas op de negende plek.  Noord-Holland scoort onder de provincies in de lijst de eerste plaats met negen procent. Veronderstelde 'veeldrinkende' Noord-Brabant en Limburg komen tot eenzelfde percentage dan Zuid-Holland.

De gemeentes met het hoogste percentage overmatige drinkers liggen vooral in het noorden van Zuid-Holland: Nieuwkoop en Noordwijk kennen de hoogste percentages van twaalf procent, waarmee ze ook landelijk gezien hoog scoren, als vijfde en zesde gemeente. Koplopers landelijk zijn de kustgemeenten, met Bergen als hoogstscorende (dertien procent).  In de gemeente Nieuwkoop wordt zeventien procent van de mensen getypeerd als zware drinkers; mannen die een keer per week tenminste zes glazen alcohol drinken, vrouwen die dat vier keer doen.

Je kunt niet zeggen dat plattelandsgemeenten hoger scoren als het gaat om veel drinken: de gemeentes Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam kennen beide met 54 procent een groot aantal niet- of gematigde drinkers (dat wil zeggen één glas of minder per dag) en het aantal overmatige gebruikers van alcoholische dranken is er met respectievelijk vier en drie procent erg laag. Hardinxveld-Giessendam staat landelijk gezien zelfs in de top-5 van gemeentes met het laagste percentage overmatige drinkers. Ook Alblasserdam, Ridderkerk en Sliedrecht halen die top-10. Landelijk gezien wordt in Arnhem en Dronten weinig gedronken.

Het aantal zware drinkers in Schiedam is tien procent. Dat aantal ligt in sommige gemeentes lager dan het aantal overmatige drinkers (bijvoorbeeld in Oegstgeest, waar negen procent te typeren valt als overmatige drinker en zes procent als zware drinker), maar in de gemeente gevallen hoger, zoals dus in Schiedam en Nieuwkoop en ook bijvoorbeeld in Delft: zeven om veertien procent. Hier moeten vooral de studenten debet aan zijn, die niet dagelijks drinken, maar bij feesten en partij wel veel achter elkaar drinken.Gerelateerd