Yets wint 'appeltje'

01-05-2018 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Yets Foundation is een van de drie winnaars van de Appeltjes van Oranje.

Samen met Buddy to Buddy uit Zutphen en Excel Arts Academy uit Curaçao werd Yets vandaag door het Oranje Fonds verrast met dit nieuws. De prijzen behorend bij de verkiezing worden op 6 juni door koningin Máxima overhandigd op Paleis Noordeinde.

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving - dit jaar onder het thema ‘Jong en sociaal ondernemend’. De prijzen gaan dus dit jaar naar jonge mensen die zich 'met hart en ziel inzetten voor een socialere samenleving'.

Na verschillende selectierondes - waaraan ook De Kleine Ambassade meedeed - bleven er twaalf genomineerden over. (Zie dit artikel uit januari) Een commissie van het Oranje Fonds koos hieruit de drie winnaars. Zij winnen een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van vijftienduizend euro. Dit jaar worden de Appeltjes van Oranje voor de zestiende keer uitgereikt.

Het Oranje Fonds heeft de winnaars vandaag bekendgemaakt in de uitzending van Hart van Nederland (SBS6). Samen met een cameraploeg van het televisieprogramma ging directeur Peter Douwes langs bij Peter Ottens van Yets en de mensen van Buddy to Buddy. Excel Arts Academy kreeg het nieuws via Skype te horen.

Voormalig basketbalprofessional Peter Ottens (30) richtte Yets Foundation in 2013 op om kwetsbare jongeren kansen te bieden. Dit deed hij in het besef dat lang niet alle jongeren kunnen terugvallen op een sterke thuisbasis, zoals hij dat zelf wel kon. Daarom besloot hij jongeren die zo'n basis moeten ontberen, te helpen. Dit deed hij door hen een combinatie te bieden van basketbaltraining, samen gezond eten, huiswerkbegeleiding en aandacht voor sociale integratie. De jongeren worden begeleid door coaches die als rolmodel fungeren. Yets is actief in Schiedam, Vlaardingen en Ghana.

Buddy to Buddy koppelt (ex-)vluchtelingen en Nederlanders aan elkaar als maatjes. Armijn van Roon (35) en Willemijn Voorham (33) startten Buddy to Buddy in 2015, toen de discussie in Zutphen oplaaide over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad. Met Buddy to Buddy willen zij niet alleen vluchtelingen uit hun sociale isolement halen, maar ook de betrokkenheid en het begrip van Nederlanders vergroten. De organisatie is inmiddels actief in Zutphen, Breda en Utrecht.

Oprichtster Shelomi Doran-Bakhuis (31) richtte Excel Arts Academy op vanuit haar eigen persoonlijke ervaringen. Als creatief kind vond zij haar draai niet in een schoolsysteem dat vooral cognitieve capaciteiten waardeert. Door te dansen kon zij haar emoties kwijt en groeide ze als persoon. Die ervaring ging zij delen met anderen: op haar twaalfde begon ze met danslessen voor 25 kinderen. Op haar vijftiende kwamen daar andere lessen bij en groeide het aantal naar vijftig kinderen. Uiteindelijk richtte ze op haar achttiende stichting Excel Arts Academy op. De organisatie biedt kinderen en jongeren de kans om zich te ontwikkelen, maar vooral om het beste uit henzelf te halen.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.Gerelateerd