Categorieën

Service

Wethouder: Van het gas af!

Wethouder: Van het gas af!
Wonen

Wethouder: Van het gas af!

  • Redactie
  • 05-10-2016
  • Wonen
Wethouder: Van het gas af!

Patricia van Aaken zet Zon op Wenneker in gebruik; foto: Paul Meuldijk

SCHIEDAM - Wethouder Patricia van Aaken wil het gebruik van aardgas in Schiedam terugdringen. "Over uiterlijk vijftien tot twintig jaar zal de laatste wijk van het aardgasnet worden gehaald", zo stelt zij samen met Donald van den Akker van het Klimaatverbond Nederland in een opiniestuk, te vinden op de website www.schiedamduurzaam.nl.

Aardgas is in de stad en in Nederland heel vanzelfsprekend, maar zorgt ook bijvoorbeeld voor de aardbevingen in Groningen. Het gebruik van de brandstof loopt op zijn laatste benen, aldus Van Aaken en Van den Akker. "De inwerkingtreding van het Klimaatakkoord van Parijs - waar Europa zich dezer dagen akkoord mee heeft verklaard - zal een belangrijke omschakeling stimuleren: van fossiele brandstoffen naar een duurzame woonomgeving. We zullen echter alles uit de kast moeten halen om dat ook daadwerkelijk te realiseren. Het niet meer inbouwen van aardgasaansluitingen in nieuwbouwhuizen is een voorbeeld van zo'n actie, net als het verwijderen van bestaande aardgasaansluitingen.

Bewoners zullen volgens de wethouder steeds meer worden betrokken bij deze omschakeling. Deze vergt immers de nodige investeringen in de woning en het gebruik ervan. Energiebesparing is het eerste gewin. Maar ook isolatie van een woning of niet langer koken op gas zijn stappen die Schiedammers moeten gaan zetten. De gemeente neemt het voortouw. "Wanneer kan welke wijk bijvoorbeeld van het aardgasnet af? Wanneer is hiervoor een investering nodig en hoe houden we dat betaalbaar? En wat zijn de effecten hiervan op de wijk zelf? Is er wellicht meer mogelijk om de wijk te verbeteren?", zo vraagt Van Aaken zich hardop af. "De gemeente kan hierbij helpen maar daarvoor is het gesprek met de bewoners hard nodig. Dat gesprek gaan we graag aan. Bijvoorbeeld op de Schiedamse Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, maar zeker ook daarna!"