Categorieën

Service

Werken aan een Aanvulwinkel

Werken aan een Aanvulwinkel
Wonen

Werken aan een Aanvulwinkel

  • Redactie
  • 11-05-2017
  • Wonen
Werken aan een Aanvulwinkel

Pauw in het nieuwe onderkomen van de Kledingbank

SCHIEDAM – Een Aanvulwinkel. Die zou Christine Pauw, namens Dock de drijvende kracht achter de Schiedamse Kledingbank, graag openen.

Een Aanvulwinkel bestaat uit al die spullen die in een huishouden nodig zijn, maar die niet bij de Voedselbank of de Kledingbank te vinden zijn. Het gaat om spullen die ook niet tweedehands beschikbaar komen. Denk aan wc-papier, shampoo, koffiefilters, wasmiddel, dat soort spullen. Pure noodzaak in ieder huishouden, maar best nog wel begrotelijk in de aanschaf voor huishoudens met weinig te makken.

De Aanvulwinkel zou een plekje moeten krijgen in de ruimtes bij de Kledingbank, die zaterdag open gaat op een nieuwe stek in het complex van de voormalige scholengemeenschap Nieuwland. De brandweer keurde onlangs het bestaande onderkomen af in wat ooit de aula van de school was. Nu gaat de Kledingbank – met ook schoenen en spullen als een box of wieg – verder in de voormalige gymzaal. Dit ligt achter de katholieke kerk aan de Nolenslaan. De Kledingbank zit daar waarschijnlijk tot eind dit jaar, want zal ook de gymzaal worden gesloopt.

Pauw zal samen met het team van vrijwilligers werk gaan maken van de Aanvulwinkel als de Kledingbank op de nieuwe plek weer volop functioneert. Van de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen eo kreeg zij al financiële toezeggingen om de Aanvulwinkel mogelijk te maken. Nu wordt het zoeken naar 'spullen': het meest eenvoudig maar minst dankbaar is deze gewoon in te kopen. Beter zou het zijn om restpartijen te kunnen aanschaffen of om particulieren uit te nodigen deze artikelen in te brengen, bijvoorbeeld door een tweede exemplaar aan te schaffen en af te geven van de 'aanvulartikelen' die zij zelf in de supermarkt kopen.

Ook komen er artikelen binnen van mensen die in de Kledingbank/Spullenbank grotere artikelen als speelgoed of kleinmeubelen uitzoeken; zij worden daarbij uitgenodigd als tegenprestatie een donatie te doen in de vorm van huishoudelijke artikelen als wc-papier.

De spullen zullen, als de Aanvulwinkel eenmaal draait, kunnen worden opgehaald door mensen die al een pasje hebben voor de Kledingbank. Dat zijn dezelfde mensen als die voor de Voedselbank in aanmerking komen (maximaal tweehonderd euro vrij te besteden per maand), plus een kleine groep die qua bestedingsruimte daar net boven zit. Pauw valt op dat daar steeds vaker ook mensen met een AOW-tje tussen zitten.