Weer versterkt geluidshinder

21-05-2019 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De geluidshinder afgelopen weekend in Schiedam werd versterkt door het weer. Tot die conclusie komt de DCMR.

In totaal 180 meldingen van geluidsoverlast kwamen er binnen bij de milieudienst, uit Rotterdam en Schiedam. "Het merendeel kwam zaterdagavond binnen tussen zes en elf uur." 

Onderzoek leverde de DCMR de wetenschap op dat 156 meldingen daarvan het Toffler Festival in het Roel Langerakpark in Rotterdam betroffen. Tien zouden er zijn veroorzaakt door het lustrumfeest van een studentenvereniging op Heijplaat. Maar het was toch een lastig weekend, voor wie niet van te veel geluid houdt, zo constateert de DCMR. "Het hele weekend was er nog het evenement New Skool Rules in Rotterdam-Centrum, dat ook voor enkele meldingen zorgde. Op zondag 19 mei kwamen nog een paar meldingen over geluidsoverlast binnen door de Run for Kika die plaatsvond in Roterdam-Zuid."

Bij het Toffler Festival en het lustrumfeest van de studentenvereniging werden metingen uitgevoerd, op de evemenententerreinen en in de omgeving. "Bij beide evenementen werden de geluidnormen uit de evenementenvergunning nageleefd."

Het geluid was volgens de dienst op grotere afstand dan normaal te horen. "Laag in de lucht hing namelijk een zogenaamde inversielaag. Een warmere luchtlaag ligt dan als het ware als een deken over een koudere luchtlaag. Zo'n deken, de inversielaag, vormt dan een soort deksel waar tegen het geluid weerkaatst en extra ver draagt. Ook kan het dan klinken of het geluid dat je hoort van dichtbij komt." Door de meteorologische omstandigheden was met name het Toffler Festival op veel grotere afstand hoorbaar dan voorzien, aldus de DCMR.


Gerelateerd