Vlietland verbetert borstoperaties met nieuw apparaat

11-03-2019 Gezond Redactie

Operatie-assistent en chirurg met Kub Tec in een Schiedamse operatiekamer; fot: Franciscus Gasthuis & Vlietland


SCHIEDAM - Franciscus Vlietland zet een nieuw apparaat in om de uitvoering van een borstoperatie te beoordelen. Het Schiedamse ziekenhuis doet dat als eerste in Nederland.

De Kub Tec is een compact röntgenapparaat dat op de operatiekamer wordt gebruikt. Binnen enkele minuten kan met behulp van het apparaat worden beoordeeld of een borstsparende operatie bij borstkanker succesvol is uitgevoerd.

Ook biedt de machine de mogelijkheid om tijdens een operatie gerichter te besluiten al dan niet extra weefsel weg te halen vanuit oogpunt van veiligheid. Zeker bij borstsparende operaties, zo meldt het ziekenhuis. De borst blijft bij zo'n ingreep behouden; alleen het gebied met daarin de afwijking wordt met een marge uit de borst weggenomen. De Kub Tec maakt door het verbeterde inzicht dergelijke operaties nog nauwkeuriger uit te voeren. "Door deze nieuwe techniek kan men sneller werken en wordt de kans op een tweede operatie veel kleiner", aldus het ziekenhuis. Ook bij het opleiden van chirurgen is de Kub Tec waardevol.

De Kub Tec is te zien op de Open Dag van het ziekenhuis, aanstaande zaterdag.Gerelateerd