Vijf Schiedammers overleden aan gevolgen Coronavirus

10-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Vijf Schiedammers zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het Coronavirus.

Dat meldt de lokale omroep Schie; bron van die informatie is burgemeester Cor Lamers.

Weinig mensen weten dat in Nederland een systeem functioneert waarbij in het geval van grote gezondheidsproblemen als gevolg van de uitbraak van een (nieuwe) besmettelijke ziekte, er een belangrijke rol is weggelegd voor de burgemeester.

De burgemeester geeft volgens de 'Wet publieke gezondheid' leiding aan de bestrijding van een epidemie van een infectieziekte. In het geval van de meest gevaarlijke ziekten, die vallen in de categorie A en waaronder ook de Coronavariant valt die nu voor ziekte en overlijden zorgt, Covid-19, is het de voorzitter van de veiligheidsregio die als eerste zorgdraagt voor de bestrijding van de epidemie. In het geval van Schiedam is dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Het ligt in de rede dat de Rotterdamse burgemeester de informatie met zijn Schiedamse collega deelt.

Zij zijn de meest betrouwbare bronnen om overzicht te hebben op het aantal slachtoffers van de Coronauitbraak in Schiedam.

Er was al bekend dat een bewoonster van verzorgingshuis Drie Maas Stede is overleden als gevolg van een Coronabesmetting. Burgemeester Lamers meldde zelf op 31 maart het sterven van een tweede patiënt.

Nu staat de teller dus op vijf. Veel informatie over deze slachtoffers heeft de gemeente niet, zo stelt een woordvoerder. Drie van hen overleden in Schiedam, twee anderen buiten de stad, mogelijk in een ziekenhuis. In Schiedam zelf worden amper beademde Coronapatiënten behandeld en verzorgd. Meer informatie kan de woordvoerder niet geven.Gerelateerd