Veel meer Schiedammers positief in teststraat

02-03-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Veel meer Schiedammers testten in de week tot 21 februari positief op Corona in een van de teststraten van de GGD. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Bij 173 stadgenoten werd een infectie met het virus vastgesteld. Dat was maar liefst honderddertig procent meer dan de 75 positieve tests in de voorgaande week 6.

Een deel van de verklaring voor de extreme uitschieter is het feit dat veel meer mensen zich lieten testen; dat aantal groeide met zo’n 87 procent. In de voorafgaande week 6 werd bij 574 Schiedammers getoetst of ze Corona hadden, in week 7 meldden 1072 stadgenoten zich bij een van de teststraten.

Waarbij steeds de vraag is of meer testen goed of slecht nieuws is voor de bestrijding van Corona: meer testen levert natuurlijk meer besmettingen op, maar betekent dit dat er meer zieken zijn, of is juist de bestrijding van de ziekte geholpen met meer mensen die de moeite namen zich te laten testen? Week 6 was de week vol sneeuw en ijs, waarop mensen wellicht minder graag naar de testlocaties gingen.

Maar het aantal positieve tests was ook veel hoger dan in de voorgaande weken. Voor het laatst, toen met 177 besmettingen, legden Schiedammers in de week rond kerst zo veel positieve Coronatests af. Op het hoogtepunt van de tweede golf, eind oktober begin november, legden wekelijks meer dan vierhonderd Schiedammers een positieve Coronatest af.

Week 7 was ook de week waarin de besmettingen op basisschool De Vlinder aan het licht kwamen. Op de school raakte tenminste een tiental kinderen besmet.

De toename van tests en besmettingen in de stad is ook groter dan die in het hele bedieningsgebied van de GGD, van Ouddorp naar Krimpen aan den IJssel. Daar nam het aantal positieve test met zo’n 45 procent toe, terwijl het aantal tests met 65 procent groeide.

Opmerkelijk dus dat in het hele Rijnmondgebied en omstreken het aantal tests harder groeide dan het aantal besmettingen, terwijl dat in Schiedam juist andersom is. Dat vertaalt zich in een afname van het percentage positieve test op het totaal in het hele GGD-gebied van 12,4 naar 10,8, terwijl het in Schiedam juist steeg van 13,1 naar 16,1 procent.Gerelateerd