Veel animo voor Coronatest bij verplegers en onderwijzers

21-09-2020 Gezond Redactie


ROTTERDAM - Vanuit onderwijs en zorg in de regio is er veel animo voor een Coronatest. Sinds vandaag worden er bij de teststraten in het land plaatsen gereserveerd voor personeel dat in deze sectoren werkt; die plekken waren bij de GGD Rotterdam-Rijnmond vandaag al snel volgeboekt.

Om te voorkomen dat deze vitale sectoren stilvallen door mensen met gezondheidsklachten die niet snel een testplaats vinden en zich dus ziek moeten melden, zijn deze gereserveerde testplaatsen in het leven geroepen. Ze worden met name in de ochtend geblokt. Het wordt door minister Hugo de Jonge gezien als een noodmaatregel, omdat hij eigenlijk geen voorkeursbehandeling wil hanteren en een test snel voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Door achterblijvende laboratoriumcapaciteit is dit echter niet het geval.

De plekken voor vandaag waren bij de GGD Rottedam-Rijnmond al snel volgeboekt, nadat vanmorgen om half acht het landelijk nummer 0800-8101 werd opengesteld. Mensen uit Schiedam en elders die bellen voor een afspraak - moeten langer dan verhoopt wachten eer zij contact krijgen - en worden doorverwezen naar andere regio's, met name Dordrecht. Voor de test is wel een voorrangsverklaring van de werkgever nodig, zo stelt een GGD-woordvoerder. "Alleen zeggen dat je verkouden bent en dat je voor de klas staat, is niet genoeg."