Categorieën

Service

Vaccineren in Schiedam later dan verwacht

Vaccineren in Schiedam later dan verwacht
Gezond

Vaccineren in Schiedam later dan verwacht

  • Redactie
  • 15-02-2021
  • Gezond
Vaccineren in Schiedam later dan verwacht

Foto: Jan Schrijver


SCHIEDAM - Er is nog geen uitsluitsel over vaccineren in Schiedam.

De GGD Rotterdam-Rijnmond stelt dat men afhankelijk is het aantal beschikbare vaccins. Als dat aantal onder een bepaalde grens blijft acht de gezondheidsdienst het logisch om het prikken te bundelen in het grote centrum op het vliegveld in Rotterdam. Daar moeten ook Schiedammers die een oproep kregen om bij de GGD te worden ingeënt - tot dusver met name hoogbejaarde stadgenoten - nu ook naar toe. Wel werd afgelopen week een vaccinatielocatie in Spijkenisse geopend. Wanneer dat in Schiedam het geval zal zijn - dus wanneer er meer vaccins zijn en andere priklocaties in het bedieningsgebied die hogere prioriteit hebben dan Schiedam in werking zijn - daarover kon een woordvoerster die weekend geen uitsluitsel geven.

De Groenoordhal in Schiedam is al langere tijd klaar voor gebruik, ingericht en wel. Burgemeester Cor Lamers gaf eerder bij een perspresentatie op 3 februari aan dat hij erop rekende dat de hal binnen twee weken in gebruik zou zijn. Vandaag geeft hij in een update aan de gemeenteraad aan dat binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 'met alle gemeenten is afgesproken dat in de eerste week van februari alle vaccinatielocaties in de regio beschikbaar zouden zijn'. "Dus ook in Schiedam." Deze toezegging wordt dus niet gehaald. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan er niet op te rekenen dat er de komende dagen al in de Groenoordhal wordt gevaccineerd.

Volgens Lamers heeft het oponthoud van het 'lokaal vaccineren' zijn oorzaak in 'de wisselende vaccinatiestrategie van het rijk', waarin met meerdere scenario’s rekening moet worden gehouden. "Dan kan er zo snel wanneer dat mogelijk is decentraal worden gevaccineerd."

De gemeente Schiedam heeft gezorgd voor de inrichting van de hal en blijft verantwoordelijk voor 'het locatiemanagement' en alle andere niet-medische zaken, zoals de inzet van verkeersregelaars en de bewegwijzering. De GGD zorgt voor het medische gedeelte en is eindverantwoordelijk. "De kosten, zowel logistiek als medisch, zijn voor rekening van het ministerie van VWS in wiens opdracht het vaccinatieprogramma wordt uitgevoerd."

Zie ook dit artikel.