Categorieën

Service

Uitspraak bomen sportdak 'teleurstellend'

Uitspraak bomen sportdak 'teleurstellend'
Wonen

Uitspraak bomen sportdak 'teleurstellend'

  • Redactie
  • 26-11-2016
  • Wonen
Uitspraak bomen sportdak 'teleurstellend'
ROTTERDAM – Een teleurstellende uitspraak van de Rotterdamse rechtbank inzake het herplanten van bomen bij de nieuwe A4.

Zo noemt stichting Batavier het oordeel van de rechter in de zaak die het samen met Milieudefensie en de Bomenridders heeft aangespannen tegen de gemeente Schiedam. De drie organisaties vinden dat de gemeente tekortschiet waar het gaat om de herplant van bomen rond het nieuwe stuk snelweg. Zij vinden het onwenselijk dat van de vierduizend bomen die gekapt zijn, er slechts zo’n vierhonderd echte bomen herplant worden.

De rechtbank oordeelde dat de gemeente op verkeerde gronden het handhavingsverzoek van de drie uit december 2014 heeft afgewezen. Op dat moment viel er namelijk nog niets te handhaven: het ging toen om het omarmen van het beplantingsplan door de gemeente. “Er was volgens de rechtbank geen grond om bezwaar te maken tegen het indienen van het beplantingsplan, omdat dit slechts een plan was”, aldus John Witjes namens Batavier.

“Dus de initiële beslissing van de gemeente om het handhavingsbezoek af te wijzen was terecht – omdat er niets te handhaven viel -, maar om de verkeerde redenen gedaan – men ging inhoudelijk op de bomenkwestie in.” Daarom winnen de bezwaarmakers de zaak, maar blijven de rechtsgevolgen in stand: er hoeft niets aan het beplantingsplan gewijzigd te worden.

Teleurstellend in het oordeel van de rechtbank vindt hij dat de rechtbank heeft het geschil toch niet inhoudelijk heeft beoordeeld. “Daar hebben wij en de gemeente wel om gevraagd, maar kennelijk wilden de rechters hun vingers niet branden aan de definitie van een boom.”

Pas op 1 december 2015 kwam het beplantingsplan van de gemeente rond, maar werd niet gepubliceerd. “De gemeente had moeten begrijpen dat tegen dit besluit impliciet bezwaar gemaakt was door Batavier en de anderen”, aldus Witjes. Onzorgvuldig handelen noemt hij die wijze van optreden.

“De rechtbank stelt echter wel dat de gemeente alsnog een openbaar besluit moet nemen over het beplantingsplan. En daar zouden Batavier, Milieudefensie, Bomenridders en andere belanghebbenden bezwaar tegen kunnen maken.” Zo begint de zaak weer van voren af aan...