Taxussnoeisel vergroot de hoop

14-06-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Voor mensen die nog even gewacht hebben met het snoeien van hun haag: u kunt uw gang gaan. Vanaf donderdag kunnen Schiedammers het snoeisel van de taxus baccata kwijt bij Irado. Dat houdt de takken apart en biedt deze aan, aan stichting Vergroot de Hoop, een van oorsprong Belgisch initiatief om taxus-afval in te zamelen. Het dient als grondstof voor medicijnen tegen kanker. Een kubieke meter taxussnoeisel is volgens Vergroot de Hoop goed voor één chemotherapie.

Het snoeisel moet wel voldoen aan enkele voorwaarden, anders kan het niet goed verwerkt worden. Zo zijn alleen eenjarige scheuten bruikbaar en mogen de takken maximaal dertig centimeter lang zijn. Dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar. Ook moet het taxussnoeisel ‘schoon’ zijn, dus niet vermengd met andere materialen.

De werkzame stof baccatine wordt gebruikt voor de productie van paclitaxel, een middel voor chemotherapie bij de behandeling van kanker. Een internist-oncoloog van het Meander Medisch Centrum, Haiko Bloemendal, stelde vorige week in NRC Handelsblad: “Of de wereld heel veel beter wordt door het inzamelen van snoeiafval, kun je je afvragen. Maar het is wel nuttig, en als de prijs van taxol daardoor laag is, komt ons dat allemaal ten goed.”

Volgens de site van Vergroot de Hoop zijn nu 10777 chemotherapieën verzameld. De stichting geeft daarnaast per verkochte kuub dertig euro aan goede doelen.Gerelateerd