Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?

26-02-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Huisarts Lieneke van de Griendt komt in haar praktijk in Schiedam-Noord uiteraard van alles tegen. Plus: ze ziet hoe collega's aan het werk zijn. Een van haar conclusies, nu zij de balans opmaakt nar 25 jaar, is dat de medische stand in Nederland bij patiënten met chronische klachten, vooral de symptomen bestrijdt. Veel patiënten met chronische aandoeningen genezen ondanks alle medische inspanningen niet.

In Nederland hebben 9,9 miljoen mensen één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, multiple sclerose, reuma, problemen met de schildklier, of psychische klachten. Dat is 58 procent van de Nederlandse bevolking. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven die de symptomen onderdrukken, maar blijven ziek en moeten vaak hun leven lang deze medicijnen slikken.

Voor Van de Griendt roept dat vragen op: wat gaat er eigenlijk precies mis in hun lichaam en waarom gebeurt dit? Als we dat weten, zouden we dan ook zónder medicijnen de gezondheid kunnen verbeteren van patiënten met multiple sclerose, diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten of zelfs psychische klachten?

Zo komt ze tot de titel van het boek dat zij over haar ervaringen schreef: 'Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?' In het boek wil zij met name de mensen aanspreken die zich ook afvragen of medicijnen wel bijdragen aan ware genezing. Door terug te grijpen op basisvakken van de medische opleiding (zoals biochemie, fysiologie en immunologie) én het bestuderen van een nieuw vak – het microbioom (de gezonde darmbacteriën) – gaat de Schiedamse arts in het boek op zoek naar antwoorden.

'Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? - een nieuwe kijk op de aanpak op chronische klachten is over enkele weken te koop.Gerelateerd