Stormvloedkeringen volgens het boekje

17-09-2016 Gezond Redactie

HOEK VAN HOLLAND - De testsluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering is goed verlopen. Om tien over drie vanmiddag verlieten de immense deuren van de Maeslantkering het dok om de Nieuwe Waterweg op te varen. Om vier uur waren de schuiven van de Hartelkering gesloten en de deuren van de Maeslantkering volledig uitgevaren en afgezonken. Om kwart over zeven waren beide keringen weer volledig open voor het scheepvaartverkeer. Dat was allemaal precies volgens het boekje.

De functioneringssluiting trok dit jaar meer belangstelling dan andere jaren. Het Keringhuis bij de stormvloedkering registreerde ruim vierduizend bezoekers.

Het sluitproces, dat volledig automatisch uitgevoerd kan worden, werd dit jaar voor een deel handmatig uitgevoerd. Afgelopen zomer is er groot onderhoud uitgevoerd aan de Hartel- en de Maeslantkering. Bij de Hartelkering zijn de schuiven en hefcylinders gereviseerd en geconserveerd. Bij de Maeslantkering is onder meer de dokdeur op zuid gereviseerd en geconserveerd.

De functioneringssluiting was dit jaar dus vooral bedoeld als integrale test om te kijken of na het grote onderhoud alles weer naar behoren functioneert. Zowel de keringen als het operationeel team hebben de test goed doorstaan en zijn klaar voor het stormseizoen.Gerelateerd