Steeds minder Schiedammers positief uit Coronatest

12-02-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Het aantal Schiedammers dat een ‘positief’ bericht krijgt na een bezoek aan de teststraten van de GGD daalt verder. Waren dat er in de laatste week van 2020 nog 152, afgelopen twee weken, net voor de sneeuw, waren dat er 61 en 81.

Een verklaring dat steeds minder Schiedammers uit een bezoek aan een teststraat leren dat ze besmet zijn, is eenvoudig weg dat er steeds minder mensen de teststraat bezoeken. Afgelopen week waren dat 666 Schiedammers, in de laatste week van het jaar nog 1049.

De vraag blijft natuurlijk of er minder tests worden gedaan omdat minder mensen zich ziek voelen, of dat er om andere redenen niet meer zo vaak naar de Fokkerstraat of andere teststraten wordt gegaan.

Week 44 in 2020 was tot dusver de drukste testweek voor de GGD Rotterdam-Rijnmond, waar het Schiedammers betrof: toen werden 1519 stadgenoten getest.

Afgelopen week was grofweg één op ieder acht Schiedamse bezoekers van een van de teststraten geïnfecteerd met Corona. Dat waren er flink meer dan de week ervoor, toen één op de elf mensen die een test aflegden, een positieve uitslag kreeg.

De 81 geconstateerde besmettingen zeggen niet alles over het aantal mensen met Corona in de stad. Ook in het ziekenhuis, bij de huisartsen en in de ouderencentra worden Coronatests afgenomen. De uitslagen van meeste daarvan worden doorgegeven aan de GGD. Zo telde de gezondheidsdienst afgelopen week in totaal 110 Schiedammers bij wie Corona is vastgesteld. Vorige week waren dat er 107, de week er voor 186. Eind oktober, begin november legden wekelijk nog ruim vijfhonderd mensen in de stad een positieve test af.

Uit de cijfers blijkt wel dat afgelopen week relatief meer Schiedammers van hun infectie leerden in de teststraten: twee weken geleden kwam niet meer dan de helft van de positieve tests uit de teststraten, afgelopen week was dat dus dik zeventig procent.Gerelateerd