Categorieën

Service

Stedenestafette in strijd tegen schulden

Stedenestafette in strijd tegen schulden
Winkelen

Stedenestafette in strijd tegen schulden

  • Advertorial
  • 30-06-2017
  • Winkelen
Stedenestafette in strijd tegen schulden

Met Desiree Curfs en Franc Bongaerts; foto: Annelies van 't Hul

VLAARDINGEN - Iedereen kan door omstandigheden financieel klem komen te zitten. Veel verschillende omstandigheden kunnen daar debet aan zijn. Hoe worstel je je daar weer uit? Dat was de centrale vraag tijdens de aftrap van de landelijke Stedenestafette afgelopen dinsdag in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Zo’n tachtig gasten van Stroomopwaarts en Minters, vertegenwoordigers van schuldhulpverlening, woningcorporaties, scholen, kerken en werkgevers uit de regio, gingen met elkaar in gesprek over het voorkomen en oplossen van schulden.

Jesse Frederik, journalist bij De Correspondent en een van de sprekers van het congres, stelde dat de overheid zelf schulden in de hand werkt: "Er worden zoveel administratieve verplichtingen aan de burger opgelegd. Hoe armer je bent, hoe meer formulieren je moet invullen." Ook liet hij zien hoe een relatief kleine boete bij het Centraal Justitieel Incassobureau, binnen korte tijd enorm kan oplopen, als je niet op tijd betaalt. Een andere oorzaak van schulden noemde Frederik de marktwerking onder deurwaarders. "Soms zitten er meerdere deurwaarders op één gezin en ze brengen allemaal kosten in rekening."

Frederik benoemde niet alleen problemen, hij kwam ook met oplossingen. Daarvoor start hij een actiegroep waar iedereen zich bij kan aansluiten. Daarmee pleit hij voor meer sanering en minder bewindvoering. "Het kost veel minder geld als de gemeente de schuld van een burger overneemt." Ook wil Frederik schuldeisers wijzen op hun verantwoordelijkheid. Zo zou een postorderbedrijf geen aanbiedingen moeten doen aan iemand die net uit de schuldhulpverlening komt.

De makers van de bejubelde documentaireserie ‘Schuldig’, Ester Gould en Sarah Young, sluiten zich bij de actiegroep van Frederik aan. Mensen in armoede zijn niet altijd de sympathiekste mensen, betogen zij. "Wel de stugge types die niet willen meewerken. De mensen die tien keer niet op een afspraak komen opdagen. Er is heel veel volharding en tijd nodig om uit de schulden te komen. Zowel van hulpverlener als schuldenaar. Als je de cirkel wilt doorbreken, moet je over je eigen vooroordelen en trots heen stappen."

De deelnemers aan de themadag, vertegenwoordigers van onder meer woningcorporaties, de wijkteams, Stroomopwaarts, de kerken, de cliëntenraad SZW, de uitvaartbranche en de kinderopvang, discussieerden volop over wat zij in hun (vrijwilligers)werk nog meer kunnen doen om mensen in armoede en/of met schulden weer in het zadel te helpen. De cabaretgroep MiER hield het publiek een kritische spiegel voor.

Vlaardingen is de eerste stad in de landelijke Stedenestafette. De campagne heeft als doel de effecten van armoede en schulden in het sociaal domein, onderwijs, gezondheidszorg en het bedrijfsleven, extra onder de aandacht te brengen. De Stedenestafette wordt georganiseerd in samenwerking met Divosa, Sociaal Werk Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de NVVK en de Landelijke Cliëntenraad. Zij wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Aan het einde van de dag gaven Desiree Curfs, directeur van Stroomopwaarts, en Franc Bongaerts, bestuurder van Minters, het estafettestokje door aan ’s-Hertogenbosch, in de persoon van Esselien de Leeuw van Juvans, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Vlaardingen geeft Den Bosch met het stokje een opdracht mee: "We zijn heel benieuwd naar jullie nieuwe effectieve manieren van schuldhulpverlening. Daar willen wij op aansluiten. Samen willen we meewerken aan de beweging om schulden te doorbreken. De inktvlek is in Vlaardingen begonnen en die moet uitvloeien over de rest van het land."

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →