Startblok en Excelsior'20 aan kop in Schoon Loont

02-06-2016 Gezond Redactie

Tijdens het voorlezen is er aandacht voor afvalscheiding bij de kinderen van Het Startblok; foto: Irado

SCHIEDAM - Het Startblok en Excelsior'20 zijn de school en de club die in Schiedam aan kop gaan in de wedstrijd Schoon Loont.

Het Startblok heeft tot dusver elf punten vergaard, Excelsior'20 zeven. Dat blijft nog wat achter bij de scores in Vlaardingen, waar dezelfde wedstrijd wordt gehouden; daar verzamelde de Bavinckschool tot dusver 27 punten en voetbalclub Victoria'04 veertien punten.

Schoon Loont, op te delen in de wedstrijde, Schoonste Club en Schoonste School, is een initiatief van afvalinzamelaar Irado. Deelnemers worden uitgedaagd hun gebouwen en terreinen schoon te houden. De wedstrijd begon op 19 maart en loopt een jaar. Zorgen de sporters en scholieren voor een zwerfafvalvrij terrein, dan krijgen zij punten. Daarnaast voert Irado actie om scholen en clubs plastic verpakkingsafval en drankenkartons apart te laten inzamelen door de verspreiding van speciale rolcontainers. De deelnemende organisaties maken kans op het winnen van een activiteit ter waarde van duizend euro. Er is ook een tweede (€ 750,00) en derde prijs (€ 500,00).

De punten zijn vergeven door een jury die onverwachts langs komt om te bepalen wie het terrein van de school of club het beste schoon houdt. Bonuspunten zijn te verdienen door extra en bijzondere schoonmaakacties die liefst verder gaan dan het eigen schoolplein of sportveld. Vanwege de eerste plaatsen in de tussenstad zijn Excelsior'20 en Het Startblok vandaag getracteerd op gebak.