Categorieën

Service

Staatsbosbeheer beheert recreatiegebieden

Staatsbosbeheer beheert recreatiegebieden
Wonen

Staatsbosbeheer beheert recreatiegebieden

  • Redactie
  • 20-12-2016
  • Wonen
Staatsbosbeheer beheert recreatiegebieden
DEN HAAG -  Staatsbosbeheer beheert vanaf 1 januari de recreatiegebieden van zeven natuur- en recreatieschappen in Zuid-Holland en Zeeland. Daaronder die van Midden-Delfland en Voorne-Putten-Rozenburg.

Vandaag tekenden het recreatieschap Rottemeren, de provincie en Staatsbosbeheer de overeenkomst waarmee recreatieschap Rottemeren het beheer overdraagt. Met andere recreatieschappen zijn dit najaar al overeenkomsten bereikt. De provincie kwam met Staatbosbeheer over dat deze nieuwe beheerder voor deze taak het personeel van de Groenservice Zuid-Holland (G.Z-H) per 1 januari overneemt. De provincie gaat vanaf 2018 subsidie verstrekken aan de recreatieschappen, in plaats van mede-bestuurder te zijn .

Zuid-Holland zet met deze overeenkomsten een stap naar het vooral op hoofdlijnen sturen en minder uitvoeren van het dagdagelijkse beheerwerk. Staatsbosbeheer verbreedt met de overname van het werk vooral zijn basis in de zuidelijke Randstad en het recreatieschap Rottemeren - dat volgend jaar haar vijftigjarig bestaan viert - wil samen met  Staatsbosbeheer vooral de Rottemeren verder ontwikkelen. 

De G.Z-H, die het beheer als uitvoeringsorganisatie van de provincie Zuid-Holland jarenlang uitvoerde, houdt per 1 januari op te bestaan en gaat over naar Staatsbosbeheer. De ruim honderd medewerkers treden in dienst van Staatsbosbeheer. Alle medewerkers behouden daarbij hun werk. Gedeputeerde Han Weber: “Staatsbosbeheer is een mooie overheidsorganisatie en ik verwacht dat onze medewerkers zich er snel thuis zullen voelen. De toevoeging van de medewerkers van de G.Z-H aan Staatsbosbeheer leidt tot nog meer deskundigheid bij Staatsbosbeheer, die ten goede komt aan het beheer en de kwaliteit van alle recreatiegebieden in onze provincie."

Rottemeren is vandaag de laatste van de zeven natuur- en recreatieschappen die de samenwerkingsovereenkomst heeft ondertekend. De andere schappen zijn: Groenalliantie Midden-Holland, Voorne-Putten-Rozenburg, IJsselmonde, Dobbeplas, Midden-Delfland en Zuidwestelijke Delta, dat deels in Zeeland ligt. In de overeenkomst is vastgelegd dat Staatsbosbeheer het beheer en onderhoud de komende twee jaar uitvoert. De partners gaan onderzoeken of en hoe de samenwerking verder kan worden uitgebouwd. Dat kan ten goede komen van bijvoorbeeld de kwaliteit van de recreatiegebieden en het versterken van de samenhang ertussen. Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer: “Het is onze ambitie om de recreatiegebieden samen met de omgeving, met veel betrokkenheid van bezoekers en vrijwilligers, verder te ontwikkelen en nog mooier en toegankelijker te maken.”

 De recreatieschappen, waarin gemeenten samenwerken voor het beheren en ontwikkelen van recreatiegebieden, blijven bestaan. Lopende plannen en ontwikkelingen worden gewoon gecontinueerd.

Voor de provincie blijft de aanwezigheid en kwaliteit van voldoende groen en recreatiemogelijkheden onverminderd belangrijk voor een prettige leefomgeving een een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Zuid-Holland. Het geld hiervoor blijft beschikbaar. Bezoekers van de gebieden zullen geen last hebben van alle veranderingen; men komt alleen boswachters in andere dienstkleding tegen.