SP deelt decibelmeters uit in actie tegen industrielawaai

08-12-2019 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De SP deelt decibelmeters uit om Schiedammers en Vlaardingers bij te staan die last hebben van industrielawaai.

De fracties van de partijen in beide steden stellen de meters beschikbaar om samen met bewoners de omvang van het lawaai vast te stellen en vast te leggen.

Want er moet iets gebeuren, aldus de partij. Alle bedrijven in de regio houden zich aan de geldende geluidsnormen, maar desondanks slapen omwonenden aantoonbaar slechter dan mensen in andere buurten,

Het is de bedoeling dat mensen die de meter gaan gebruiken hun bevindinigen via een website doorgeven. De SP gebruikt vervolgens de resultaten om bedrijven en gemeenten tot maatregelen te bewegen.

De actie is ontstaan na contact tussen de bewoners-facebookgroep ‘Weg met industrielawaai Vlaardingen-Oost’ en de SP. De partij ging al samen met bewoners in gesprek met DFDS. Winst werd al bereikt toen de ferrymaatschappij koelwagens verplaatste naar een plek pal achter het geluidsscherm aan de Vulcaanweg/Schiedamsedijk. De SP en DFDS hebben afgesproken om samen de geluidsoverlast – ook van de schepen - te bewaken. Ook het bedrijf kreeg van de SP een decibelmeter.

Goed nieuws was er ook door de aankondiging van DFDS om vanaf volgend jaar oktober niet meer met eigen dieselgeneratoren maar met een elektrische energievoorziening te gaan werken.

De SP stelt zich te realiseren dat Vlaardingen en Schiedam bij industrie ligt, die een belangrijke bron van werkgelegenheid is. Maar de overlast mag nooit zo ver gaan dat er mensen nachten van wakker liggen, aldus de partij.

Op 15 januari is er een openbare avond in het SP-pand aan de Broekweg 76 (vanaf acht uur) waarop de eerste resultaten en de mogelijke vervolgstappen worden besproken.

Schiedammers die een decibelmeter willen gebruiken om de herrie van bedrijven in de buurt in kaart te brengen, kunnen bij Willem-Jan de Hoog van de SP een meter krijgen.Gerelateerd