Categorieën

Service

SP bepleit in Gorzen zorgfonds

SP bepleit in Gorzen zorgfonds
Politiek

SP bepleit in Gorzen zorgfonds

  • Redactie
  • 29-08-2016
  • Politiek
SP bepleit in Gorzen zorgfonds
SCHIEDAM - De Socialistische Partij voert campagne voor een Nationaal Zorgfonds. Zaterdag gingen vertegenwoordigers van die partij de straten af in de Gorzen.

Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP. De partij wil een zorgverzekering die geen verplicht eigen risico kent. Een systeem waarbij niet concurrentie tussen zorgverzekeraars, maar samenwerking in de branche de norm is. Dat scheelt een hoop reclame en andere kosten, bijvoorbeeld aan bureaucratie, stellen de initiatiefnemers. Het zorgfonds valt te vergelijken met het voormalige 'ziekenfonds'.

Anderen vinden het bestaande zorgstelsel in Nederland het behouden waard. Volgens hen is de gezondheidszorg in Nederland niet duur door de betrokken private partijen, maar omdat er simpelweg meer zorgt wordt verleend dan elders.

SP-ers uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis gingen huis-aan-huis door de Gorzen om hun ideeën te bepleiten. Afgelopen week was een krant waarin het Nationaal Zorgfonds wordt uitgelegd, in de wijk bezorgd. Zodoende wisten veel bewoners al het nodige van de SP-plannen en werden ze niet verrast door de mensen aan de deur. "Heel veel mensen bleken dan ook al goed op de hoogte te zijn en de steunbetuigingen liepen dan ook massaal binnen", aldus de actievoerders.

"Vooral de afschaffing van het zogenaamde eigen risico (een boete op ziek zijn) en de uitbreiding van het basispakket met onder meer fysiotherapie en het weer opzetten van een fatsoenlijke geestelijke gezondheidszorg kreeg veel bijval, zo stellen de SP-ers. Volgens hen gaat er jaarlijks tenminste vijfhonderd miljoen euro verloren door reclame van zorgverzekeraars. Daar bovenop maken de verzekeraars jaarlijks zeker een miljard winst. "Dit geld wordt dus niet besteed aan goede zorg."

Op 10 september bezoeken de SP-ers een wijk in Vlaardingen; eerder al werd Maassluis aangedaan om te vertellen over het zorgfonds.