Categorieën

Service

Schiedamse: 'Wie helpt je bij het aanschrijven van fondsen?'

Schiedamse: 'Wie helpt je bij het aanschrijven van fondsen?'
Gezond

Schiedamse: 'Wie helpt je bij het aanschrijven van fondsen?'

  • Redactie
  • 08-11-2021
  • Gezond
Schiedamse: 'Wie helpt je bij het aanschrijven van fondsen?'

SCHIEDAM - Is het niet raar, en ook behoorlijk ongewenst, dat je als ouder(s) geen bijstand kunt krijgen als je fondsen aan wilt schrijven voor financiële hulp?

Shelana Thakoer beantwoordt die vraag met een volmondig ‘ja’. Ze baalt ervan en pleit voor een oplossing.

Wat is het geval? Thakoer is moeder van Jaymen. Hij leidt aan een spierziekte, Duchenne Spierdystrofie. Die kenmerkt zich door een progressieve verslapping van de spieren. Sinds twee jaar zit Jaymen in een rolstoel, omdat hij nog maar heel moeilijk kan lopen. Onlangs kreeg hij zijn eerste elektrische rolstoel. Jaymen is nu negen jaar en de verwachting is dat op termijn - naar verwachting mogelijk al over twee jaar - lopen onmogelijk wordt en hij ook op andere gebieden aftakelt. “Praten zal hij altijd nog wel kunnen”, aldus moeder Shelana. “De levensverwachting voor kinderen met Duchenne is een jaar of dertig, ook al lijkt het erop dat de medische wetenschap er voor zorgt dat mensen met deze ziekte steeds ouder kunnen worden.”

Thakoer heeft dus nog een lange weg aan zorg en zorgen voor zich. Een belangrijk stap om iets goeds voor Jaymen te kunnen doen is in haar ogen zorgen voor vervoer. Ze wil een busje aanschaffen waarin haar zoon met rolstoel en al vervoerd kan worden. Dat is een begrotelijke zaak, dus haar mogelijkheden te boven gaat. 

Ze wil daarom fondsen aanschrijven voor financiële ondersteuning; er zijn heel veel fondsen die willen bijdragen aan een aanschaf zoals Thakoer die van zins is, dat is het punt niet. Maar fondsen hebben wel hun voorwaarden.

En daar wringt de schoen, aldus Thakoer. “Ik heb tevergeefs allerlei instanties aangeschreven om mij te helpen met het aanschrijven van fondsen. Die eisen namelijk dat de indiening wordt gedaan door een professionele instelling.” Maar welke instantie leent zich hiervoor?

Rijndam Kinderrevalidatie, waar Jaymen kind aan huis is, werkte in eerste instantie mee aan de aanvraag, vertelt Thakoer. "Maar Rijndaom besloot dat de maatschappelijk werkers geen fondsen meer mogen aanschrijven namens cliënten." Rijndam verwees de moeder van Jaymen daarop door naar het Wijkondersteuningsteam in Nieuwland. "Daar zeiden ze dat ze geen ervaring hadden met aanvragen aan fondsen; ik was de eerste die ze erover hadden binnengehad.” De medewerker van het WOT wilde wel helpen. “En dat ook namens de WOT doen, maar zei dat ze geen bankrekeningnummer hadden om te gebruiken.” Ook had Thakoer nog contact met de Stichting Mee, door Rijndam ook genoemd als organisatie die hierin behulpzaam kon zijn. “Maar bij Mee Rotterdam zeiden ze dat ze niet in Schiedam actief zijn en Mee Schiedam heeft als beleid niet te helpen bij het aanschrijven van fondsen.” Ook in het ziekenhuis leefde men wel mee, maar kon concreet niets betekenen, aldus de Nieuwlandse. Vanuit de WMO kunnen wel aanpassingen aan een auto vergoed worden, maar niet de aanschaf ervan.

Al met al een vervelende gang van zaken, aldus Thakoer. Zij kan zich niet goed voorstellen dat niet meer Schiedammers worstelen met dit probleem en vraagt zich af of er mensen of instanties in de stad zijn die het voortouw zouden kunnen nemen om een goede, snelle procedure in gang te zetten om mensen die aan fondsenwerving doen bij te staan.

Shelana Thakoer en Jaymen zijn overigens niet voor dit ene gat te vangen en zijn op de site Go Fund Me een particuliere inzamelingsactie begonnen, die best goed loopt.