Categorieën

Service

Schiedammers moeilijk te porren voor orgaandonatie

Schiedammers moeilijk te porren voor orgaandonatie
Nieuws

Schiedammers moeilijk te porren voor orgaandonatie

  • Redactie
  • 16-10-2015
  • Nieuws
Schiedammers moeilijk te porren voor orgaandonatie


SCHIEDAM - Relatief weinig Schiedammers willen orgaan- of weefseldonor worden. 11431 Schiedammers hebben in het donorregister aangegeven na hun dood (een deel van) hun organen en weefsels ter beschikking te stellen. Dat is achttien procent van de mensen van twaalf jaar en ouder in Schiedam.

In Vlaardingen is bijna 22 procent van de mensen bereid om donor te worden; in Amsterdam is dat ruim 24 procent en in de dorpen van het Westland heeft veertig procent en meer van de mensen zich bereid verklaard hun organen en weefsels af te staan. Slechts Rotterdam blijft van de bekende steden in de buurt achter bij Schiedam, met zeventien procent potentiële donoren.

De verschillen zitten hem niet zo zeer in het aantal mensen dat er al dan niet voor kiest om donor te worden. In Schiedam blijken vooral veel mensen zich niet uit te spreken over wat er met hun lichaam na hun overlijden moet gebeuren. Slechts 32,5 procent van de Schiedammers heeft bij het donorregister (www.wordookdonor.nl) zijn keus aangegeven. Als mensen die geen keus in het register door opgegeven overlijden, is het aan de nabestaanden om die te maken.

Vooral de lage registratiegraad wil de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) aanpakken met de Donorweek, die deze week wordt gehouden. Overal in het land en in de media zijn minder of meer ludieke evenementen om mensen te wijzen op de wenselijkheid om een keus vast te leggen. In Schiedam zal vanmiddag de donatiecoördinator van het Franciscus Vlietland vragen over alles rond overlijden en doneren proberen te beantwoorden. Dit gebeurt van drie tot half vijf, met vrije inloop, in de hal van het Vlietland.