Schiedammers klimmen tegen MS

22-05-2015 Gezond Ted Konings

SCHIEDAM - Cor en zijn zoon Marc den Uijl en hun neef Ronald gaan Klimmen tegen MS. Aanstaande maandag, tweede pinksterdag, fietsen zij tegen de Mont Ventoux op. Als uitdaging, maar vooral om geld bij elkaar te krijgen voor de strijd tegen Multiple Sclerose.

Op die mooie pinksterdag rijden maar liefst 550 mensen tegen de puist van de Vaucluse op. Het zijn hoofdzakelijk Nederlanders. Zij zijn zo gek gekregen door Klimmen tegen MS, een vrijwilligersinitiatief dat vijf jaar geleden klein begon, maar vorig jaar 850.000 euro bij elkaar wist te fietsen.

Ook vorig jaar fietste Cor den Uijl de berg op. Het viel hem vies tegen. “Ik had gedacht een keer of drie omhoog te kunnen.” Maar het bleef bij één keer. “Het was 34 graden.” Dat is te zeggen, beneden, in het bos. Op de 1912 meter hoge berg waait het op de kale top altijd, een koude wind. “Ik had veel getraind, even op en neer naar Ouddorp, 120 kilometer en in de Limburgse heuvels. Maar de hitte was dodelijk. Twintig tot 22 kilometer stijgen.” Op de berg waar Tommy Simpson het leven liet.

Cor den Uijl ging fietsen in navolging van zijn vrouw Cora. Zij lijdt aan MS. Haar fysiotherapeut adviseerde haar te gaan fietsen. En als ze dat toch deed, daar een uitdaging in aan te gaan. “Dus bijvoorbeeld een berg op te rijden”, vertelt Cor. En zo gebeurde. Trainen, trainen, trainen, eerst naar Delft, dan wat verder en zo meer. Dochter Birgit deed mee. En de fysiotherapeut was zo sportief ook mee te trappen. Zo trokken zij in 2013 gedrieën naar Frankrijk. En ze kwamen boven.

Vorig jaar lukte het hen niet om dat te herhalen (“Als een dochter zwanger is, is een moeder dat ook”). Toen nam Cor het stokje over, en ging samen met de fysio, met neef Ronald en met Martin Vermeulen (die hardlopend de top bereikte) naar Frankrijk. Gezamenlijk brachten zij 2500 euro bij elkaar.

“Sponsors vinden wordt wel ieder jaar moeilijker”, vertelt Cor. Dit jaar staat de teller pas op een klein 1700 euro, voor de drie mannen die nu 'naar boven' gaan. “Er zijn zo veel andere initiatieven, dit weekend ook de Roparun. Op mijn werk vroegen collega's of ik hen wilde sponsoren voor de Roparun. Dat heb ik natuurlijk gedaan. Toen ik hen vroeg om ons te sponsoren, kon ik tenminste nog zeggen dat ze er in ieder geval lekkere koekjes aan overhouden.” Cora bakt Vlaardingse ijzerkoekjes en chocoladekoekjes om voor 5 euro te verkopen.

Een ander initiatief is het bij elkaar brengen van afgedankte mobiele telefoons. “Dat schoot niet op, tot een juffrouw van basisschool De Vlinder een oproep op school deed. Dat leverde in één keer zo'n honderdzeventig telefoons op!”

Het gezelschap rond de Den Uijls vormt niet de enige groep Schiedammers die meeklimmen tegen MS. Ook dominee Gert Kwakkel ging in 2013 naar de top van de Ventoux. Dat deed hij met een dubbele ligfiets, met zijn vrouw voorin.

Dat is toch wel een van de mooiste dingen van de tocht, aldus Cor, in het dagelijks leven werkzaam bij de politie. “Je ziet zo veel mensen met beperkingen naar boven gaan. Je niet laten stoppen door je fysieke beperkingen, dat is toch wel zo mooi.” Daarom is het bij elkaar brengen van geld niet het allerbelangrijkste van de tocht, wat Cor betreft. “Het gaat ook om bewustwording.” Over de gevolgen van de ziekte MS voor patiënten en hun omgeving. En het bespreekbaar maken van MS bij artsen, in de media en in de politiek.
Mensen die nog willen bijdragen kunnen dat doen op de site www.klimmentegenms.nl. Zoek dan even naar Team Cora.

 

 

 Gerelateerd