Schiedam is bij-vriendelijke gemeente

23-10-2018 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Schiedam is officieel erkend als bij-vriendelijke gemeente door Nederland Zoemt.

Dat is een initiatief van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Natuur & Milieu, LandschappenNL en Naturalis.

Vijftien Schiedamse stadsimkers werken sinds 2013 nauw samen om de positie van de bij in de natuur zeker te stellen. In november 2015 is de stichting Schiedamse Stadsimkers officieel opgericht. Zij zorgen ervoor dat Schiedam een goed leefgebied is en blijft voor bijen en vlinders. Naast het stimuleren van bijvriendelijke beplanting werken de stadsimkers mee aan bijenlessen op basisscholen en organiseren ze jaarlijks een bijenmarkt.

Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is naar verluidt bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening: tachtig procent van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Die heeft vooral een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. De gemeente en de stadsimkers hopen daarom het aantal met nog meer bijvriendelijk groenbeheer te kunnen vergroten.

Schiedam doet mee aan de landelijke campagne Nederland Zoemt. Dit project is mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Ter ere van de erkenning als bij-vriendelijke gemeente onthult wethouder Jeroen Ooijevaar morgen een Schiedam Zoemt-bord. Dat gebeurt bij de kinderboerderij in het Beatrixpark, rond drie uur. Ook zal er een bij-vriendelijke boom worden geplant.Gerelateerd