Categorieën

Service

Schiedam decor 'bomenvlogs'

Schiedam decor 'bomenvlogs'
Gezond

Schiedam decor 'bomenvlogs'

  • Redactie
  • 26-08-2020
  • Gezond
Schiedam decor 'bomenvlogs'

SCHIEDAM - Vlogs die kinderen en jongeren warm willen laten lopen voor bomen in het algemeen, en met name die in eigen stad, zijn opgenomen in Schiedam.

De vlogs zijn gemaakt door de stichting Boomfeestdag. Directeur Peter Derksen wilde de vlogs opnemen in een omgeving die herkenbaar is voor velen. "Dus geen wonderschoon dorpje op de Veluwe of een exclusieve groene locatie in het noorden van het land, maar gewoon een stad waar bomen staan in parken, op straten en in het bos."

In Schiedam-West vond Derksen die locatie. "Daar konden we alle kanten op." Er staan veel verschillende bomen waar 'mooie boom-verhalen' bij te vertellen zijn.

Boomfeestdag wil jonge mensen bewust maken over hun natuurlijke omgeving. Hoe groeien walnoten, hoe oud is een dikke kastanje? Waarom is juist een populier een goede klimaatboom? Derknsen figureert samen met zijn hond Tenzin in de filmpjes. Doel is om leerlingen uit groep 6 te laten beleven hoe belangrijk bomen zijn. Dat is de beste manier om ze te verleiden tot inzet voor de natuur, aldus Derksen.

Om zo ver te komen besloot Boomfeestdag tien vlogs te maken. Je moet een beetje opvallen, tussen al het andere aanbod waarover kinderen zich kunnen verwonderen, en alles wat op school de revue 'moet' passen. "Leerlingen en leraren zien door de bomen het bos niet meer", aldus Dersen. "Als organisatie moet je dus steeds nieuwe unieke dingen proberen om jouw boodschap in het klaslokaal te krijgen." Daarbij kan de Boomfeestdag volgens hem bogen op veel goeie wil en dierbare herinneringen van leerkrachten en ouders en bijvoorbeeld de mensen die het groen in de stad bijhouden. "De dag waarop ze zelf een boom plantte mét klasgenootjes, vergeten ze nooit. Ze weten zelfs vaak nog exact waar hun boom staat. Zo’n ervaring gunnen ze de nieuwe generatie ook.”

In de 'avonturen-vlogs' laat Derksen aan zijn Tibetaanse terriër zien hoe mooi de natuur is, vertelt hij verhalen bij de bomen en geeft hij soms een opdracht.

De vlogs zijn te vinden op de sociale mediakanalen van de stichting.