Categorieën

Service

Ruim drieduizend opporprikken in Schiedam in drie dagen

Ruim drieduizend opporprikken in Schiedam in drie dagen
Gezond

Ruim drieduizend opporprikken in Schiedam in drie dagen

  • Redactie
  • 01-01-2022
  • Gezond
Ruim drieduizend opporprikken in Schiedam in drie dagen

Yvonne van Duijnhoven meldt zich deze week aan voor haar boosterprik


Laatste nieuws: De GGD Rotterdam-Rijnmond laat weten als gevolg van achterlopende registratie een te laag aantal prikken te hebben doorgegeven, in de eerste drie dagen na opening van de Groenoordhal (zoals vermeld hieronder).

Niet 3073 maar 4607 werden er op dinsdag, woensdag en donderdag gezet. Dat is dus geen achterblijvend aantal, maar min of meer precies volgens planning, die uitging van dertienhonderd prikken op de eerste prikdag en vijftienhonderd in de dagen daarna. Bedenk daarbij dat er volgens een betrokkene ook mensen meekomen, als mantelzorger, begeleider of partner. Dat aantal beloopt grofweg zo'n tien procent van het totaal.


SCHIEDAM - De eerste dagen van het vaccineren met de oppepprik in de Groenoordhal is voorzichting begonnen. In drie dagen tijd werden er welgeteld 3073 'boosters' gezet.

Dat is minder dan gepland. Yvonne van Duijnhoven, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond had bij de openstelling van de priklocatie aangegeven dat gemikt werd op dertienhonderd prikken op de eerste dag en vijftienhonderd de dagen daarna. Als het team van zo'n vijftig tot zestig medewerkers in de Schiedamse vaccinatiehal is ingewerkt, moet dat aantal wat Van Duijnhoven betreft nog 'verder omhoog'. In totaal wil zij met haar collega's in zes weken tijd 670.000 opporprikken zetten. "Dat kent geen precedent."

Op de eerste drie dagen prikken blijft het gerealiseerde aantal met zo'n dikke duizend inentingen per dag dus flink achter bij het voorziene aantal. Wat de reden daarvoor is, is vooralsnog niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de moeilijkheid om een afspraak te maken in de Groenoordhal. Veel Schiedammers hebben de ervaring dat ze flink opnieuw moeten blijven proberen om - inloggende met een Schiedamse postcode - toch niet naar Rotterdam, Rijswijk of 's-Gravenzande te worden gestuurd. De GGD-directeur legde dinsdag uit dat op momenten tienduizend mensen tegelijk een afspraak proberen te maken. Dan worden drie locaties voorgesteld en tijdelijk ook gereserveerd, zo legde Van Duijnhoven uit. Pas als iemand een keus heeft gemaakt en de reservering voor een plek en tijd is gedaan, worden de andere twee locaties weer vrij gegeven. In dat proces kan het volgens haar voorkomen dat een prikplek verderweg kan worden voorgesteld. Ook speelt een rol dat het gaat om een landelijk systeem, en dus niet per se naar een locaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond zal worden verwezen.

Volgens Van Duijnhoven was de Omicron-variant dinsdag nog niet dominant in deze regio, zoals dat wel al in Amsterdam het geval was. Maar de prikcapaciteit in Schiedam zal nodig zijn om het verder oprukken van Omicron ook in deze contreien te stoppen. De Groenoordhal is de zes priklocatie die daartoe werd geopend; komende week wordt er ook in Capelle aan den IJssel geprikt, als zevende grootschalige plek waar wordt 'geboosterd'.

Het vaccineren in de drie kleinschalige Schiedamse locaties is sinds de week voor Kerstmis gestopt. In de Merkezimoskee, de St.Jan de Doper-Visitatiekerk en het wijkcentrum in oost werd sinds het sluiten van de Groenoordhal na de eerste grootschalige campagne de afgelopen maanden ingeënt, met eerste, tweede en ook wel derde prikken. Formeel kon dat laatste niet zonder afspraak, maar in de praktijk zijn velen daar voorzien van een booster. Ook jongere mensen dat die geboren in de jaren die de afgelopen weken werden 'afgeroepen'; dat gaat in een razend tempo, dusdanig dat nu al mensen geboren in 1990 zich aan kunnen melden.

Wie nog een eerste of tweede vaccinatie wil ontvangen in Schiedam, kan in de Groenoordhal terecht. Daartoe moet wel een afspraak worden gemaakt. Afgelopen dagen werden zodoende ook vier eerste en vier tweede prikken gezet, zo laat een woordvoerder van de GGD weten.

De GGD wil het proces in de Groenoordhal zo efficiënt mogelijk inrichten, om de grote aantallen te kunnen verwerken. Een GGD-medewerker (in Schiedam wordt alleen geprikt door GGD-ers) kan redelijk eenvoudig 25 prikken per uur zetten, als het nodig is en de kandidaten zich gestroomlijnd aandienen, kunnen dat er ook veertig per uur zijn. In de Groenoordhal zijn acht priklijnen in gebruik. Burgemeester Cor Lamers stelde te verwachten dat de Groenoordhal niet de 'grootste' priklocatie van de GGD-regio zal worden, zoals in het voorjaar en zomer. In Ahoy worden sinds kort duizenden mensen per dag gevaccineerd. Wel gaf Lamers aan ervan uit te gaan dat de Groenoordhal langer open zal blijven dan Ahoy.