Rijndam zet Fitbits in bij oncologische patiënten

07-07-2018 Gezond Redactie

Oncologische patiënt krijgt tijdens zijn revalidatie inzicht in zijn activiteitenpatroon; foto: Rijndam

SCHIEDAM - Oncologische patiënten krijgen voortaan tijdens hun revalidatie bij Rijndam Revalidatie een tracker om hun pols geplaatst. Deze polsband geeft inzicht in het beweegpatroon van de patiënt.

Rijndam, dat ook een vestiging heeft in het Vlietlandziekenhuis, kreeg 55 van deze zogenaamde Fitbits geschonken door stichting Roparun.

De informatie over het energie- en activiteitenniveau wordt zowel door de patiënt als de therapeut toegepast in de behandeling. Oncologische patiënten leren tijdens hun revalidatie immers om hun activiteiten beter over de dag te verdelen. De tracker een objectief inzicht in hun energie- en activiteitenpatroon.

Marissa Meijer, 'knowledgebroker' Oncologie en ergotherapeut legt uit: “Deze Fitbit, een tracker in de vorm van een polsband, registreert alle bewegingsactiviteiten. Aan de hand van gegevens als hartslag, slaapregistratie en mate van inspanning krijgt de patiënt direct feedback door op zijn smartphone of tablet over eventuele onder- of overbelasting. Dit helpt om energie gelijkmatiger te verdelen en motiveert bovendien tot meer beweging buiten de therapie-uren.”

De activiteitentracker biedt ook de therapeuten inzicht in het beweegpatroon en de intensiteit van de inspanning van de patiënt. “Met deze inzichten kunnen de ergo- en fysiotherapeuten waar nodig in het behandeltraject bijsturen”, aldus Meijer.

Vorig jaar zijn al activiteitentrackers succesvol ingezet bij kinderen en jongeren met chronische pijn en vermoeidheidsklachten. De nieuwe trackers worden gefaseerd ingevoerd binnen de oncologische revalidatiebehandelingen, in eerste instantie op de locatie in Schiedam, later op de overige locaties in Capelle a/d IJssel, Dordrecht en Gorinchem.Gerelateerd