Problemen na grote animo vaccineren zorgpersoneel lijken nu beperkt

09-01-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – De problemen met de reserveringen voor het inenten van zorgmedewerkers schijnen vandaag beperkt te zijn. Die indruk heeft een woordvoerster van Argos Zorggroep.

Gisteren bleek de animo bij medewerkers uit onder meer de ouderenzorg om zich te laten vaccineren zo groot dat zich problemen voordeden: Schiedammers zouden bijvoorbeeld naar verre priklocaties worden gestuurd of lang te moeten worden.

Selene Verdouw van Argos Zorggroep meldt nu dat de laatste berichten die zij krijgt positief waren. “Ik spreek niet daadwerkelijk iedereen”, dus een slag om de arm is gepast. “Het schijnt dat het gisteren tijdelijk niet mogelijk was om in Rotterdam een afspraak te maken, maar inmiddels zijn er extra plekken vrijgekomen en is dit wel weer mogelijk. Vooralsnog horen we positieve berichten, medewerkers worden netjes te woord gestaan en krijgen duidelijke over het vaccineren en wat zij mee moeten nemen.”

Verdouw beschouwt het inenten als een lichtpuntje in toch wel moeilijke tijden. “We zien enorm veel animo voor het vaccin binnen Argos Zorggroep.”

Dat geldt ook voor bewoners, die in eerste instantie nog even geduld moeten hebben. “We zijn in afwachting van meer duidelijkheid over het vaccineren van bewoners”, aldus de woordvoerster.

Bij Argos gaat het niet veel anders toe dan in andere zorginstellingen in de regio, die de afgelopen tijd wel vaker het nieuws haalden. “Besmettingen gaan met ups en downs, het zijn dagkoersen”, aldus Verdouw. “Het Coronavirus is ons niet meer vreemd en we zien dat er in de huizen snel en goed gehandeld wordt.” Ervaring ondertussen helpt daarbij. “Medewerkers weten wat zij wel en niet moeten doen bij een verdenking of besmetting en doen er alles aan om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Hier zijn we trots op, maar dit vraagt ook constante alertheid en een snel reactievermogen.”

Daarom verschilt de situatie in de huizen, zoals Driemaasstede in Schiedam, van dag tot dag. “Het kan zijn dat een huis de ene dag geen woonzorggroepen in quarantaine heeft, maar een dag later wel één of meerdere. In Driemaasstede is op dit moment één woonzorggroep in quarantaine vanwege een besmetting en één vanwege een verdenking. We houden de quarantaineperiode altijd zo kort mogelijk.”

Een grote uitdaging in de Coronapandemie blijft volgens de woordvoerster het beschikbaar houden van voldoende medewerkers op de werkvloer. “Als medewerkers besmet raken zijn zij een tijdje uit de roulatie en dat legt druk op de andere collega’s. Waar we kunnen schakelen we bij, bijvoorbeeld door collega’s te vragen extra te werken of uitzendkrachten in te schakelen.” Maar de beschikbaarheid van uitzendkrachten is volgens Verdouw allerminst vanzelfsprekend. “Wij zijn niet de enige zorgorganisatie die voor deze uitdaging staat. De bereidheid om te helpen onder onze medewerkers is ontzettend groot en daar zijn we dankbaar voor.”

Aldoende lukt het binnen de huizen van de groep, ook in Hoogvliet en Spijkenisse en Vlaardingen en Maassluis, ‘gelukkig’ om de benodigde zorg te blijven geven aan de bewoners. “Ook is er tijd en aandacht voor leuke activiteiten op de woonzorggroepen.” Knutselen, bakken en borrelen, dat lukt allemaal nog. “Zorg is immers niet alleen lichamelijk, ook het welzijn van bewoners is belangrijk. Zeker rond de feestdagen is hier natuurlijk extra aandacht aan geschonken.”Gerelateerd