Categorieën

Service

Plant een jeneverbes in je tuin

Plant een jeneverbes in je tuin
Uit

Plant een jeneverbes in je tuin

  • Han van der Horst
  • 16-04-2017
  • Uit
Plant een jeneverbes in je tuin
COLUMN - Oplettende Schiedammers zien de laatste dagen vooral op het plaveisel van de Lange Haven oranjekleurige teksten met een pijl erbij. “Rondje Schiedams Water”, staat er. Daarmee wordt de route aangegeven langs de verschillende stopplaatsen van de gelijknamige fototentoonstelling. Dat is het werk van het Cultureel Forum Schiedam, een groepje stadgenoten met artistieke belangstelling.

Regelmatig nodigen zij kunstenaars uit om zich door de toestanden in onze stad te laten inspireren. Ditmaal zijn dat fotografen die de opdracht kregen te doen wat zij wilden met de combinatie Schiedam en sterke drank. Dat deden zij op zeer uiteenlopende wijze. De resultaten zijn de moeite waard. Die moet u zelf maar gaan bekijken, bijvoorbeeld op tweede paasdag, want het is echt weer voor binnenactiviteiten.

Op mijn rondtocht belandde ik in het jenevermuseum waar de jonge fotografe Yara van der Velden exposeerde. Zij had besloten de jeneverbes in beeld te brengen. Daarvoor hoefde zij niet naar Schiedam te komen want daar is die struik niet te vinden. Je moet er voor naar Drenthe. En zo zag ik eigenlijk voor het eerst, hoe de jeneverbesstruik eruitziet. Ik denk dat de meeste Schiedammers daar geen idee van hebben.

De jeneverbes, leerde ik, hoorde tot de cipressen, die zelf weer deel uitmaken van de naaldbomen. Er was dus een verwantschap tussen deze voor Schiedam zo essentiële struik en de kerstboom. Maar dat was niet het enige: tot mijn schok las ik dat de jeneverbes – ooit zeer algemeen - in zijn voortbestaan bedreigd wordt. Nederland heeft hem daarom een tijd lang op de lijst van bedreigde plantensoorten geplaatst, maar daar is hij per 1 januari 2017 geschrapt. Weer zo´n typische daad van Rutte II, dacht ik grimmig.

Hoe komt het dat de jeneverbesstruik er zo slecht voor staat? Het zijn tweehuizige planten: ze kennen een mannelijke en een vrouwelijke variant. De vrouwtjes brengen alleen bessen tot ontwikkeling als zij worden bestoven door het stuifmeel van de mannelijke variant. Er moeten dan genoeg struiken dicht genoeg bij elkaar staan. Anders wordt het niks.

Als een flits drong het tot mij door: als wij de hele stad volplempen met jeneverbesstruiken, dan is die daarmee gered. Ook krijgt de stad er weer iets unieks bij. Als wij allemaal in onze tuin en op ons balkon een jeneverbesstruik zetten, dan zijn er mannetjes en vrouwtjes genoeg bij elkaar. Vooral als de gemeente van haar kant op grote schaal jeneverbesstruiken in de parken plant. Zo werken overheid en particulier samen om onze stad op een heel bijzondere manier een groener aanzien te geven: we worden zo niet alleen de jeneverstad maar ook de jeneverbesstad. Schiedammers, gebruik je groene vingers. Probleem is wel dat de jeneverbesstruik eigenlijk gedijt op droge zandgronden, maar je kunt het allicht proberen.