Parochie haalt voorganger uit India binnen

21-10-2019 Gezond Redactie

Foto's: Clemens Lammers


SCHIEDAM - Melvin Tharsis is zaterdag gepresenteerd als nieuwe voorganger in parochie De Goede Herder. Dat gebeurde in een plechtige eucharistieviering in de katholieke kerk aan de Singel.

Sinds 1 september is Tharsis (35) werkzaam in het pastoraal team van de parochie in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Hij volgt Kees Koeleman op, die onlangs met pensioen ging.

Tharsis is geboren in Batlagundu, in het zuiden van India. Hij groeide op in Madras, ook wel Chennai, een stad met ruim vier miljoen mensen. De zuidelijke Indiase deelstaten Tamil Nadu en Kerala kennen een aanzienlijke christelijke gemeenschap.

Tharsis wilde zich van jongs af aan inzetten als priester. Daarom volgde hij onderwijs op het seminarie en later studeerde hij Theologie aan de universiteit. Dat was in Orissa, duizend kilometer verderop. In die periode raakte hij in contact met de Broeders van het Goddelijk Woord, een broederorde in de katholieke kerk. Ook Avin Kunnekkadan, sinds enkele jaren werkzaam in Schiedam, maakt deel uit van die religieuze orde.

Later trad Tharsis bij de broeders in. Hij wilde in het buitenland werken, zo gaf hij aan, en eind 2013 werd hem de optie geboden naar Nederland te gaan. In januari 2016 was het zo ver, na een lange periode, onder meer nodig om de nodige papieren te regelen. Het voorgaande jaar was Tharsis tot priester gewijd.

In Nederland begon alles met het onder de knie krijgen van de taal, waar hij een half jaar voor in Utrecht 'naar school ging'. In februari 2018 arriveerde hij in Schiedam, waar hij samen met Kunnekkadan en een derde broeder een communiteit vormt, in de pastorie aan de Singel.

In Nederland maakte hij al snel kennis met daklozen, in Rotterdam en Schiedam. Wellicht dat zijn ervaring in India, waar hij tijdens zijn studie leerde in de omgang met de vele arme mensen die er in Orissa zijn, hem een handje helpt. Hij was er nabij in geestelijke zin, maar ook concreet, praktisch. “Ik heb veel van hun ervaring geleerd.”

In het voorjaar rondde Tharsis zijn inburgering af en enkele weken geleden kreeg hij zijn werkvergunning voor Nederland. Hij gaat zich in de parochie vooral bezighouden met diaconie.

De Schiedammers en anderen verwelkomden Tharsis zaterdagavond met enkele cadeaus, zoals een warme wintermuts en chocolade in de vorm van een Schiedamse molen.Gerelateerd