Oudste Schiedamse straalt in musical

27-02-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Het jongste hart, maar de meeste jaren. Honderd-en-vier is ze, Lenie Paauwe – Groenewoud, en ze stal zaterdag de show in een musical, in Schiedam.

Volle bak was het, in de brasserie van 'Huize Frankeland'. De Old Time Rockers, het vaste theatergezelschap van bewoners en personeel, zette daar het stuk 'Hoffelijk Plus Wonen' op de planken. Tot groot genoegen van de tientallen toeschouwers. En dat van hun nestor, mevrouw Paauwe.

“Altijd vrolijk, altijd bereid tot een praatje”, typeert Betty Grund 'haar' bewoonster. Met de Old Time Rockers bracht ze al eerder muziek en plezier op de planken van de eigen brasserie.

Dit keer had het stuk een serieuze, zeg maar bijna zakelijke ondertoon. Het ging over het leven en de activiteiten van mensen die zelfstandig wonen, onder de vleugels van Frankeland.

Want per 1 januari 2015 bestaat het verzorgingshuis in Nederland zo ongeveer per decreet niet meer. Er is nog slechts plek voor opname in een huis voor mensen die toe zijn aan verpleeghuiszorg. Lenie Paauwe – Groenewoud zou nu dan ook niet meer in huis worden gehaald, want met een zorg-zwaartepakket onder de vier komt zij vandaag de dag het 'bejaardenhuis' niet in.

De Frankelandgroep heeft daar 'iets' op gevonden: de woningen in de Liduinahof, ooit gebouwd als 'aanleunwoningen', later gebruikt voor zorg aan bewoners met een indicatie voor het verzorgingshuis, worden nu verhuurd aan ouderen die nog zelfstandig willen en moeten wonen, maar ook prijs stellen op ondersteuning van een gespecialiseerde aanbieder. Dat kan thuiszorg zijn, maar ook allerlei activiteiten die vallen onder de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Zoals het maken van muziek en het spelen van theater, als vorm van bezigheden die ouderen geestelijk en lichamelijk actief en gezond houden.

Onder creatieve en meelevende leiding van Anne van Leeuwen was er wekenlang geoefend. Door mevrouw Paauwe, maar ook door een tiental van haar medebewoners (met echte Schiedamse namen als Windhorst, Roodenburg en Van Vessemen enkele medewerkers van Frankeland. Ze hadden er zeer veel werk van gemaakt, van het stuk Hoffelijk Plus Wonen, met bijzondere solo's. Aysegul Karaca zong een mooie versie van 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij. Het Dorp, Papa en het Kleine Café aan de Haven, maar ook 'You'll never walk alone'.

Het oefenen was een plezier – en het was een voorbeeld van een activiteit die in het proefproject van Frankeland en de gemeente Schiedam mogelijk is geworden. De proef is op 1 juli gestart en loopt en jaar. Tegen de zomer zal een knoop moeten worden doorgehakt of het proefproject een definitieve status krijgt.

Gerelateerd