Operaties afgelast vanwege griepgolf

09-03-2018 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland last operaties af. Vanwege de woekerende griep worden planbare operaties uitgesteld.

Ieder ziekenhuis moet ruimte houden voor acute zorg, stelt een woordvoerder van het ziekenhuis. Maar vanwege het hoge aantal grieppatiënten in het ziekenhuis is die ruimte onvoldoende. Vandaar dat gisteren besloten is mensen die voor een ingeplande operatie op de rol staan, af te bellen.

Er liggen momenteel relatief veel mensen met griep in het ziekenhuis. Omdat de heersende griep een heftiger variant van het influenzavirus is, aldus de woordvoerder. Die met name op de longen slaat en leidt tot longontstekingen. De verwachting is dat de griepgolf in de regio nog zeker vier weken aanhoudt.

Daar komt bij dat ook het personeel van het ziekenhuis te leiden heeft onder de griep. De woordvoerder kan niet aangeven welk percentage van de verplegers en ander personeel zelf ziek in bed ligt, maar zij weet wel dat dit hoger is dan normaal.

Verder is ook de doorstroming van patiënten naar bijvoorbeeld verzorgingshuizen al langere tijd moeilijk; naar verwachting zal deze door de vele griepgevallen zeker niet versnellen. En het ziekenhuis kampt ook al 'standaard' met een personeelstekort, dat evenmin meehelpt om ziek personeel te vervangen.

Omdat veel ziekenhuizen in de regio met dezelfde problemen kampen, is doorverwijzen van patiënten naar andere ziekenhuizen geen optie, aldus de woordvoerder.

Spoedeisende, semi-spoedeisende en oncologische operaties gaan gewoon door in de Franciscusziekenhuizen.